SRAMOTNO

Nakon što je Novaliću istekao rok: Penzioneri iz Federacije BiH dolaze na mirne proteste u Sarajevo

Pristupili smo organizovanoj pripremi protesta, kaže Mehić

Penzioneri: Dali rok do 1. decembra. Arhiv "Avaza"

M. Sm.

1.12.2022

Da će penzioneri iz Federacije BiH biti prisiljeni na ulici se boriti za svoja prava postalo je jasno jučer kada je istekao rok koji su iz Saveza dali Federalnoj vladi.

Podsjetimo, prije osam dana su iz Saveza penzionera FBiH prema Federalnoj vladi odaslali svojevrsni ultimatum da će, ako do 1. decembra ne bude održan zajednički sastanak, organizirati masovne mirne proteste pred zgradom Vlade u Sarajevu.


Niz dopisa, zahtjeva i urgencija

Uslijedilo je to nakon niza dopisa, zahtjeva i urgencija koje su iz Saveza upućivali, a kojima su tražili sastanak zbog beznađa u kojem su se našli penzioneri pogođeni sve većim udarima inflacije.

- Čekali smo strpljivo, ali odgovora nema. Nije nam preostalo ništa drugo već da pristupimo organizovanoj pripremi protesta - potvrdio je za "Avaz" Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Poručio je da penzioneri neće odustati od svojih zahtjeva, jer, kako je naglasio, za to postoje i zakonski i finansijski uvjeti.

- Niko Vladu ne sputava. Namjeravali smo zajednički tražiti rješenja, ali, nažalost, sluha za to nema - ogorčen je Mehić.


Povećane za 4,35 posto

Podsjetio je na to da penzioneri traže da se ispravi nepravda učinjena prilikom vanrednog usklađivanja, da se sačini sveobuhvatan program socijalne i ekonomske pomoći penzionerima za ublažavanje rasta cijena, odnosno posljedica inflacije, kao i povećanje svh penzija, izuzev, najviše, budući da je Zavod, na osnovu zaduženja Vlade FBiH, predložio da sve penzije budu povećane za 4,35 posto te ponovio da za to postoje zakonski i finansijski uslovi.

Ivo Kožul, predsjednik Saveza umirovljenika FBiH ocijenio je kako je ovakvo ponašanje Federalne vlade neprihvatljivo.

Dva Saveza su, rekao je, u svega nekoliko zadnjih mjeseci, zajedno poslali sedam dopisa prema Vladi FBiH na koje su se oni oglušili.

Podrška protestu

- Naši dopisi su bili puka formalnost, jer, tražili smo sastanak. Odbili su da nas prime i saslušaju. Stoga, malo je reći da smo razočarani. Očito je da se ne pitaju kako umirovljenici danas žive. Dovoljno je znati da su nam dali 100 KM jednokratne novčane pomoći, dok je većina uposlenika dobila 1.080 KM. Katastrofa - kazao nam je Kožul.

- Što se tiče prosvjeda, u svakom slučaju ih podržavamo i vjerovatno ćemo i mi sudjelovati. Ali, moramo održati sjednicu Predsjedništva i zajednički donijeti odluku u vezi toga - dodao je Kožul.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.