BITKA ZA MILIJARDE

Bakirova stranačka armija se ne predaje: Hodža hoće da otme EPBiH od Osmorke!

Hodža je najzaslužniji za „odrađivanje“ zastupnika “osmorke” u Tuzlanskom kantonu, a ranije je instalirao Andeliju na čelo ove državne firme

EPBiH: Bitka za resurse. Avaz arhiv

Piše: Danijal Hadžović

1.12.2022

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović i Nermin Nikšić, kao predstavnik Osmorke, u utorak su potpisali sporazum o formiranju vlasti na svim nivoima.

Iako se stvari čine gotovima, Bakir Izetbegović još ne odustaje od vlasti i poručuje da će se boriti do kraja.


Koruptivna mašinerija

Ovo je potpuno razumljivo kada se uzme u obzir da u sistemu kakav je SDA decenijama kreirala gubitak vlasti ne znači samo to nego i gubitak jedne interesne, poslovne i koruptivne mašinerije vrijedne desetine milijardi KM.

Eventualnim preuzimanjem vlasti Osmorka bi imala zadatak reformirati i popuniti stotine institucija i kompanija koje u ovom trenutku suvereno kontrolira SDA.

Dovoljno je spomenuti da danas u administraciji u BiH radi oko 200.000 ljudi, a kada se tome, prema podacima MMF-a, doda podatak da u BiH danas postoji oko 550 firmi u većinski državnom vlasništvu koje zapošljavaju više od 80.000 “vojnika”, jasno je o kakvoj se mašineriji tu radi.

Kada su u pitanju kompanije u većinski državnom vlasništvu, u SDA odavno već i ne pokušavaju sakriti da se oni prema njima odnose kao prema političkom plijenu.

Iako je praksa, prema nepisanom pravilu, da druga najvažnija strateška kompanija pripadne manjinskom probosanskom partneru, pa je tako “Elektroprivreda BiH” (EPBiH) trebala pripasti Demokratskoj fronti, ova stranka je poziciju galantno prepustila, pa je tako direktor i ove firme SDA-ovac Admir Andelija.

Navodno je ovu poziciju Komšić dao kao dio otplate duga koji ima prema Abdurahmanu Hodžiću Hodži iz Živinica, sivoj eminenciji SDA.


Andelija: SDA-ovca predstavili kao člana DF-a. Avaz arhiv

Hodžin zapis

Upravo je Hodža ponovo u žiži skandala jer je navodno najzaslužniji za „odrađivanje“ zastupnika Osmorke u Tuzlanskom kantonu koji su prešli u suparnički tabor, a sve s ciljem manipuliranja izborom u Dom naroda. Jasno je da će Hodži i lično od krucijalne važnosti biti i ubuduće zadržati kontrolu nad „Elektroprivredom“ i da je neće lako predati Osmorki.


Andelija: SDA-ovca predstavili kao člana DF-a. Avaz arhiv

Sebijina stolica

S gubitkom vlasti za SDA su ugrožene još stotine ministarstava, agencija, komisija, direktorskih pozicija, kao i privatnih firmi povezanih s državom, putem kojih se pod direktnom kontrolom drže desetine hiljada ljudi.

Izvjesno je da bi izbacivanjem SDA iz vlasti bez direktorskog mjesta ostala i bivša prva dama u BiH – Sebija Izetbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.