PREDSJEDNIK SDS-A

Milan Miličević za "Avaz": Nadam se da će SDS i PDP imati po jednog delegata u Domu naroda PSBiH

Mora postojati politika dogovora, uz naravno poštovanje identiteta sve tri ili više strana. To je jedini način da napredujemo kao zemlja, istakao je Miličević

Miličević: Predstavio sam neki inicijalni tim na prošloj sjednici glavnog odbora SDS-a. Privredna komora RS

Piše: A. Bajramović

1.12.2022

Danas u podne u Banjoj Luci počinje posebna sjednica NSRS na kojoj bi trebali biti izabrani delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Najviše pažnje, ali i sukoba na političkoj sceni, izaziva dilema hoće li SNSD dobiti i četvrtog delegata, a time i mogućnost blokada u donošenju odluka kakvu je imao u posljednje četiri godine.


Kontrolni paket

- To je bitna stvar, jer ne treba niko da ima taj kontrolni paket jer ga može zloupotrebljavati. Važno je da neko zlonamjeran nema ključ u svojim rukama da obara odluke koje mogu biti suštinski važne za život u BiH i mislim da je to svima jasno. Nadam se da će sve proteći u redu i da će opozicija u RS, SDS i PDP imati po jednog delegata u Domu naroda. To bi bilo dobro i korisno za sve - izjavio je za portal "Avaza" v.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević.

Kada je riječ o formiranju vlasti na nivou Vijeća ministara, dodaje, današnja sjednica je samo jedan mali korak, a da bismo krenuli naprijed svi nivoi vlasti trebaju se što prije konstituirati i početi da rade.

- Nisam preveliki optimista da možemo bitno napredovati sa istim političkim subjektima, čak u velikoj mjeri i sa istim ljudima koji su to radili i prethodnih godina. Mada treba biti objektivan pa reći da su u prethodnih 20 godina sve moguće kombinacije i koalicije su postojale. Nema ko s kim nije bio, tako da se niko ne može potpuno amnestirati. Nadam se da je došlo krajnje vrijeme da, zbog teške ekonomske situacije i lošeg kvaliteta života građana, naše institucije konačno postanu efikasne i da rade ključne stvari koje se tiču realnog života – izmjene izbornog zakona, ukidanja akciza, izmjene sistema obračunavanja akciza... Nadam se da ćemo konačno riješiti i taj kandidatski status, nakon kojeg nas čeka mnogo drugih odluka, pa da napokon krenemo ka evropskim integracijama, da se otvore pretpristupni fondovi, a sve zavisi od institucija koje smo pominjali – ističe Miličević.

Kada je riječ o uspostavi vlasti u FBiH, kaže da je razumljivo što se vlasti na odlasku bore da opstanu, ali očekuje da će ipak stranke tzv. osmorke i HDZ okončati započeti proces. Kada je riječ o budućnosti BiH, Miličević ističe da je protiv bilo kakve politike konflikta, a takve su na sceni već godinama.

- Nisam osoba koja je bilo kada treba voditi takvu politiku. Možda su to neki drugi prije mene i mislili i radili, ali politika konflikta nas je dovela na nivo na kojem jesmo. Mora postojati politika dogovora, uz naravno poštovanje identiteta sve tri ili više strana. To je jedini način da napredujemo kao zemlja – kaže v.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević.


Sudbina SDS-a

Nakon loših izbornih rezultata predsjednik SDS-a Mirko Šarović podnio je ostavku, a za vršioca dužnosti izabran je naš sagovornik koji je optimista u pogledu konsolidacije stranke. Do maja će biti jasno hoće li i Miličević, umjesto vršioca dužnosti, postati novi predsjednik stranke.

- Predstavio sam neki inicijalni tim na prošloj sjednici glavnog odbora. Mislim da se radi o uspješnim, nepotrošenim političkim ličnostima, tim će biti proširen i mislim da može učiniti mnogo da rehabilituje stranku. Ako to bude dobro i prepoznato taj tim će nastaviti da radi i nakon izborne skupštine u maju. Ako ja osjetim da to nije timski rad i da postoje bilo kakve opstrukcije, prvi ja neću učestvovati u tome jer samo timski i sistematično mogu, a drugačije niti znam niti hoću da radim – pojašnjava Miličević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.