PAUZA 30 MINUTA

Parlament FBiH: Zastupnici SDA i DF-a protiv glasanja za novo rukovodstvo

Predlažemo da se sačeka presuda po apelaciji Željka Komšića koja je upućena Ustavnom sudu BiH, rekao je predsjednik kluba SDA Adnan Efendić

Sa današnje sjednice. Fena

Piše: A. Kukić

1.12.2022

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH počela je u 11 sati. Prije usvajanja dnevnog reda uručeni su certifikati o izboru za zastupnika u Predstavnički dom Parlamenta FBiH i potpisivanje izjave o prihvatanju mandata. 

Prijedlozi za predsjedavajućeg su Mirjana Lepić iz Naše stranke, za poziciju dopredsjedavajućeg predložena je Edina Gabela iz SBiH dok je za dopredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda predložen Mladen Bošković iz HDZ-a. 


Prije glasanja je otvorena rasprava zastupnika.

- Cijenimo da je poželjno implementirati nove rezultate i da nije ispoštovana volja naroda. Predlažemo da se sačeka presuda po apelaciji Željka Komšića koja je upućena Ustavnom sudu BiH. Nezadovoljni smo što za rukovodstvo nije predložen niko iz reda Bošnjačkog naroda - rekao je predsjednik kluba SDA Adnan Efendić.

Misle da je preuranjeno i da se treba čekati mišljenje Ustavnog suda da bi se išlo u izbor rukovodstva Predstavničkog doma.

- Manjina želi izglasati rukovodstvo - rekao je između ostalog Salko Zildžić. Dodaje da će danas možda biti izabrano rukovodstvo koje će kratko sjediti u tom sazivu.


Za diskusiju se javio i Mahir Mešalić, predstavnik Kluba DF-a i rekao da će oni glasati protiv prijedloga. Adnan Efendić je predložio da se nastavak sjednice zakaže za narednu sedmicu.

Damir Mašić je rekao da parlamentarna većina postoji i da nema potrebe za dramaturgijom. Pozvao je kolege iz DF-a i SDA da ne razvlače sjednicu.

Trenutno je pauza od 30 minuta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.