EVROPSKI PUT

Denis Zvizdić za "Avaz": Vrlo brzo ćemo usvojiti zakone koji će potvrditi kandidatski status BiH

Dijeli očekivanja da će i partneri u vlasti, zbog situacije u državi ali i globalnih okolnosti, promijeniti način svog djelovanja

Zvizdić: Moramo aktivno i ubrzano raditi na realizaciji svih prioriteta. Fena

Piše: A. Bajramović

1.12.2022

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, koji je danas izabran na ovu dužnost, kaže da su prvi zakoni koji trebaju biti uvršteni u dnevni red Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH oni koji su vezani za potvrđivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU. Radi se i o zakonima iz spektra 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

- To bi otvorilo novu perspektivu našeg odnosa sa EU, otvorilo nam pristup novim investicijama i pristupnim fondovima i pokazalo da je nova vlast proevropski orjentisana i da su ti procesi pomaknuti sa mrtve tačke poslije ovog katastrofalnog mandata Vijeća ministara kada je većina pozitivnih procesa bila blokirana – kaže Zvizdić za portal "Avaza".


Promjena političke prakse

Iako su postojale dileme Francuske i Holandije posljednje informacije govore da će BiH biti odobren status kandidata, a Zvizdić to smatra poklonom EU, a ne zaslugom odlazeće vlasti.

- Zbog toga moramo aktivno i ubrzano raditi na realizaciji svih prioriteta iz agende evropskih integracija BiH – dodaje.

Dijeli očekivanja da će i partneri u vlasti, zbog situacije u državi ali i globalnih okolnosti, promijeniti način svog djelovanja.

- Očekujemo probleme sa energentima, cijenama hrane, inflacijom, pa će svi morati promijeniti svoje obrasce ponašanja i biti mnogo odgovorniji u odnosu prema osnovnim potrebama građana. Zato mislim da ne treba davati prevelika obećanja ali da će doći do promjene političke prakse to je sasvim sigurno. Mi imamo vrlo precizne i jasne ciljeve, a oni su prije svega vezani za naše euroatlantske integracije i jačanje socio – ekonomskog statusa građana i napredak BiH. Naravno da će biti problema ali ćemo ih korak po korak rješavati. BiH će ostati u sferi interesovanja EU, SAD i zapadnih vrijednosti – kaže Zvizdić.


"SDA zna da gubi moć i utjecaj"

Najavljuje da će PS BiH brzo usvojiti zakone vezane za evropski put BiH.

- Mislim da se na nivou FBiH brzo mogu usvojiti zakoni u interesu privrednika, poput smanjenja doprinosa na plaće ili socio – ekonomskih mjera koje će omogućiti razvoj energetike, poljoprivrede, izvozno orjentisanih firmi, što će dovesti do novih radnih mjesta. Ići ćemo i u pravcu smanjenja akciza, novog seta ekonomskih mjera i uopće stabilizaciji političkih prilika. To je jedna od najvažnijih stvari ako želimo da privučemo investitore da ulažu u BiH – ističe Zvizdić.

Komentirajući žestoke otpore iz SDA da prizna poraz i ode u opoziciju, Zvizdić kaže da SDA zna da gubi moć i utjecaj, a gubljenje moći i pozicija koje drže kadrovi ove stranke otvara pitanje njene unutrašnje rekonstrukcije.

- Potpuno je jasno da niko iz spektra parlamentarnih stranaka ne želi u koaliciju sa vrhom SDA i mislim da je najpametnije od njih da sačuvaju političko dostojanstvo, pomire se s tim da će biti opozicija na nivou FBiH i države, te da pošalju poruku da će biti konstruktivna opozicija i podržavati sve što ćemo raditi u korist svih građana i države BiH – kaže predsjedavajući PSBiH Denis Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.