PRENOSIMO

"Pustinjsko svjetlo" nad Sarajevom: Kako je nastao bošnjački Tito, sarajevski kralj heroina

Kontrola nad prodajom droge od strane policijskih struktura prouzrokovala je prvi sukob između Bakira Alispahića i Munira Alibabića Munje. Od tada je Sarajevo postalo "grad heroina"

Mehmedagić: Oglasio se tek nakon hapšenja Gačanina. Screenshot / RTRS

The Bosnia Times

1.12.2022

Kako izvještavaju sarajevski mediji prije nekoliko dana u Dubaiju je uhapšen Edin Gačanin, zvani Tito. On je uhapšen nakon duže međunarodne istrage, na čijem je čelu bio EUROPOL, a akcija koja je uslijedila bila je jedna od spektakularnijih. 

Kodni naziv bio je "Desert Light", a kako su naveli u saopćenju, razbijen je jedan od najvećih narko-kartela tzv. superkartel pod nazivom Tito i Dino, piše "The Bosnia Times".


"Pustinjsko svjetlo" nad Sarajevom

Upravo je Edin Gačanin navodno bio na čelu tog superkartela.

- Ova hapšenja su vrhunac paralelnih istraga koje se vode u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima uz podršku Europola. Ova kriminalna mreža uključena je u krijumčarenje droge velikih razmjera i pranje novca - saopćeno je iz EUROPOL-a.

U saopćenju su naveli da se s ovim kartelom povezuje 30 tona kokaina koji je zaplijenjen. Gačanin je inače Sarajlija, rođen u Buća Potoku, koji posjeduje državljanstvo Nizozemske. Operirao je iz Dubaija, ali mu je jedno od središta bila i Nizozemska upravo zbog velikih luka.

Iako je Gačanin uglavnom boravio u Dubaiju, njegov prljavi novac završavao je i u Sarajevu. Tu se dijelom prao i slao dalje.

Ovo bi mogla biti završna faza ili kruna obračuna sa narko bosovima u Sarajevu. Jer nekoliko sedmica ranije policija je pohapsila tuce nerko-krimosa koji su nalaze u zatvoru i nad njima se vrši kriminalistička istraga. Sve je ovo povezano sa aferom „Sky“ i Anom preko koje aplikacije su krimosi i kroz šifrirane poruke kriptovanih telefona komunicirali. 

Tako da se nameće zaključak da nije ovih vanrednih okolnosti koji su doprinjeli raskrinkavanju narko grupa da bi oni i dana danas sasvim normalno operirali i rasturali narkotike te zarađivali ogroman novac. Ekskluzivni informator kome je neko, očito iz policijskih struktura, dostavljao informacije dobivene međunarodnom razmjenom obavještajno-sigurnosnih agencija bio je novinar iz RS-a Slobodan Vasković. 

On je informacije plasirao preko svog bloga u javnost. Vasković je uporno tvrdio da narko bosovi uživaju zaštitu direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice. Tek nakon hapšenja Gačanina u Dubaiju oglasio se Mehmedagić u formi saopćenja za javnost u kojem on demantira takve tvrdnje.

- Ovakvi navodi pojedinih medija su potpuno neosnovani i proizvoljni. Analizirajući samo dio informacija koje je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH ustupila tužilaštvima i policijskim agencijama po članu 90. Zakona o OSA-i BiH, a koji navodi da generalni direktor prosljeđuje informacije u vezi sa ozbiljnim prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine zvaničnicima i drugim nadležnim tijelima i institucijama bez nepotrebnog odgađanja, od 2018. godine do septembra ove godine operativno je tretirano 49 osoba uz više od 870 informacija koje su prezentovane tužilaštvima i drugim policijskim agencijama - navodi se u saopćenju OSA-e BiH, prenosi "The Bosnia Times".


Oni su sijali strah po gradu

Međutim, ovo je dosta odbranaški i neuvjerljiv proglas s obzirom na „more činjenica“ koje ukazuju na sasvim suprotno ponašanje OSA-, prvenstvenstvo njenog direktora Mehmedagića. 

Prvo, kontrola nako bosva od strane policijskih struktura u Sarajevu ne datira „od jučer“. Prvi veliki raskol u poratnom MUP-u između ministra Bakira Alispahića i direktora Centra službi bezbjednosti (CSB) Munira Alibabića Munje desio se zbog toga. Tada je, netom poslije rata, Alibabić sačinio izvještaj i poslao ga predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovini Aliji Izetbegoviću preko Ive Komšića, tadašnjeg člana Predsjedništva. U tom izvještaju se tvrdi da je nestala određena količina zaplijenjen droge iz trezora MUP-a, za šta je on okrivio Alispahića. 

Taj slučaj je toliko uzdrmao policijsko-obavještajne strukture u Sarajevu da se više nikad nisu oporavile od toga. Ni transformacije obavještajne agencije iz AID-a u FOS, potom u OSA-u nisu pomogle smirivanju toga. Smijenjeni direktori i operativci su se pregurpirali u u tzv. obavještajno podzemlje odakle, svako iz svoje „jazbine“ djeluju.


Oni donose strah i nasilje

Zato je bilo začuđujuće da je Bakir Izetbegović odlučio tako moćnu "alatku" prepustiti čovjeku čija je supruga pjevačica Amela Šehović već osvitala na stranicama sarajevskih listova u rubrici „crna hronika“ gdje su je povezivali sa švercom droge. Također je bila javna tajna da je Šehović „imala posla“ sa Ramizom Delalićem Ćelom, zakletim protivnikom narko bosova koje je proganjao po Sarajevu.

Potom je njegovo ubistvo, kao mnoga druga, ostalo nerasvijetljeno, kuloari tvrde da mu je ovaj obračun sa sarajevskim narko bosovima "došao glave". Delalić je, poput drugih sarajevskih mafijaša bio saradnik policijsko-obavještajnih agencija u Sarajevu, što je javno potvrdio medijima. 

Neki od nedavno uhapšenih krimosa javno su priznali da rade za policiju. Osim toga, narko dileri su se infiltrirali među džemate. Elvis Keljmendi je, na primjer, pripadnik selefističke organizacije i javno je dolazio u džamiju gdje je obavljao molitvu. Navodno tim kanalima stižu isporuke narkotika iz Turske takozvanom sandžačkom i crnogorskom rutom.

Na koncu, baš u mometnu pisanja ovog teksta, mediji su objavili govor ambasadora SAD Michaela Murphyja kojeg je održao povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji na direktan način demantira saopćenje OSA-e.

- Sve je više dokaza iz istraga u SKY i ANOM predmetima, koji ukazuju na to da političari iz svih političkih sfera, uključujući i provedbu zakona i zaposlenike sigurnosnih službi i tužitelje, rade za organizovane kriminalne grupe, a ne za građane. Grupe poput kartela Tito, grupa Arnautović i Matković, narko-kartela Kelmendi – iskorištavaju slabu državnu strukturu BiH i politički utjecaj u državnim i entitetskim institucijama za svoje kriminalne aktivnosti. Pranje novca, iznuda, reketarenje i trgovina narkoticima – nisu krivična djela bez žrtava. Pojedinci trpe posljedice.

A organizirane kriminalne grupe i njihovi korumpirani zaštitnici ne utječu samo na pojedince. Njihovi postupci imaju širi utjecaj na društvo. Donose strah i nasilje, ograničavaju lokalnu kontrolu i ličnu samostalnost, posebno među najranjivijim kategorijama društva, jer ograničavaju mogućnosti zakonitih ekonomskih aktivnosti, što zauzvrat ograničava mogućnosti ekonomskog rasta. U najkraćem – doprinose općem padu kvaliteta života. Sve ovo ne donosi dobro narodu Bosne i Hercegovine gdje god da žive u ovoj zemlji.

Opaki kraci ovih organiziranih kriminalnih grupa protežu se daleko van Bosne i Hercegovine – ne samo na šire područje zapadnog Balkana, nego i kroz cijeli prostor transatlantske zajednice. Zbog toga Vlada SAD-a podržava provođenje istraga u predmetima SKY i ANOM kamo god vodile - istaknuo je Murphy, ambasador SAD, piše "The Bosnia Times".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.