PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić na mobitelu pokazao kako su glasali njegovi poslanici za Dom naroda, poručio i da je dogovor da NS dobije premijera KS

Naglasio je kako je za njega Edin Forto odličan premijer, što su, kako kaže, potvrdili glasovi građana

Nermin Nikšić na mobitelu pokazao kako su glasali poslanici SDP-a u NSRS. TV SA

S. S. / TV SA

1.12.2022

U emisiji Polis TV Sarajevo, Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a govorio je o mogućem izboru premijera Kantona Sarajevo, rekavši kako načelno postoji dogovor da premijer Kantona Sarajevo bude iz Naše stranke.

- Sigurno je da smo riješili člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sigurno je da smo riješili Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom parlamenta Federacije. Imamo naznake za premijera Kantona Sarajevo. Imamo načelno dogovor da Naša stranka daje premijera Kantona Sarajevo, ali o imenima nismo pričali i još uvijek ništa nije definitivno - kaže Nikšić.

Naposlijetku je naglasio kako je za njega Edin Forto odličan premijer, što su, kako kaže, potvrdili glasovi građana.

"Znao sam s kim imamo posla"

Nakon što je SNSD danas dobio četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, poslanik u NSRS-u, Nebojša Vukanović, uputio je određene optužbe Nikšiću, a i SDP-u kao stranci. Osvrćući se na taj događaj, Nikšić je rekao sljedeće:

- Da budem potpuno jasan, mi nismo draga srca glasali za opoziciju u RS-u, i pokazalo se da je ona nejedinstvena, pokazalo se da se oni ne mogu međusobno dogovoriti. Nije normalno da od dvije liste opozicije, jedna dobije 16 glasova, a druga 11 i da jedan bude nevažeći. Kad saberete to, to je ravno 28 glasova, sa dva glasa SDP-a i jednim glasom SDA. Pošto sam znao s kim imamo posla, mi smo se osigurali i imamo dokaze za koga su glasali zastupnici SDP-a. Nikad na televiziju ne nosim mobitel, ali evo sada pogledajte dokaz. Znao sam s kakvim prevarantima imamo posla. Bilo bi dobro da sada postavimo pitanje svima onima zabrinutima u Sarajevu, koji su ovih dana prozivali, vrijeđali zastupnike SDP-a, Vojina Mijatovića, pa i mene. Mi smo pozivali opoziciju, znajući za ovo, da oni glasaju za naše kandidate. Mi smo opet na sebe preuzeli i donijeli odluku, pogazili neke principe - rekao je Nikšić, koji je pokazao na mobitelu kako su glasali SDP-ovi poslanici.

Komotnije je biti opozicija

Nikšić je dao svoj komentar i na dešavanja kojima je bila popraćena konstituirajuća sjednica Parlamenta Federacije, gdje je dosadašnji predsjedavajući, Zaimović, napustio sjednicu, a osim njega, to je učinilo i nekako zastupnika SDA-a.

- Već viđeno. Naravno, ja razumijem da se oni teško mire sa nepoznatom situacijom. Njima je nepoznato da idu u opoziciju, a prirodno je da se čovjek plaši nepoznatog. Mi smo bili i opozicija i vlast, tako da mogu reći da se ne trebaju ničega plašiti. Komotnije je biti opozicija, nego vlast. Istina je da ostajete bez određenog broja kadrova. Ja razumijem da će i iz opozicije, SDA nastojati blokirati rad vlasti, ali se isto tako potajno nadam, zbog toga što stalno pričaju o interesu države, da će sve one projekte od interese za državu, zaista podržavati - rekao je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.