HUMANOST

Njima je svaka pomoć dobrodošla: Srebrenička majka Saliha Osmanović dobila drva

Snimak njene tragedije na kojem Ramo doziva zarobljenog sina obišao je cijeli svijet

Osmanović: Ne mora brinuti o ogrjevu. AVAZ

S. Smajlović

2.12.2022

Međunarodni forum solidarnosti (MFS) „Emmaus“ iz Potočara kod Srebrenice, u okviru projekta „Ljubav za majke Srebrenice“, za nekoliko srebreničkih majki i lokalnog stanovništva osigurao je određene količine ogrjeva za predstojeću zimu.


Samački život

Prva adresa na koju su dostavljena drva za predstojeću zimu bila je kuća majke Salihe Osmanović, koja živi u Dobraku, na samoj lijevoj obali rijeke Drine, 40 kilometara udaljeno od Srebrenice. Majkama je svaka pomoć humanih ljudi dobrodošla.

Saliha je jedna od mnogih majki u Srebrenici koje žive samačkim životom, prinuđena da i najteže poslove obavlja sama ili da plati nekome za to. Ona je u genocidu izgubila sinove Edina i Nermana te muža Ramu. Snimak njene tragedije na kojem Ramo doziva zarobljenog sina Nermana da izađe iz šume i preda se srpskim vojnicima obišao je cijeli svijet.


Topliji dom

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u različitim masovnim grobnicama 2009. godine. Nerminovi u masovnoj grobnici u Snagovu kod Zvornika, a Ramini u Zelenom Jadru kod Srebrenice.

- Ranije sam osigurala deset metara drva, a od MFS-a „Emmaus“ dobila sam dvije palete iscijepanih drva. Oni su drva dotjerali i složili u šupu. Tako će moj dom tokom zime biti topliji, ali pun samoće i tuge za izgubljenim najmilijim, koji su joj bili oslonac u životu i sigurnost za njenu starost - s tugom nam je rekla Osmanović.

Saliha je na spisku za smještaj u nedavno otvorenom Centru za stara lica „Hatidža Mehmedović“ u Potočarima. Kako nam je rekla, još nema namjeru ostaviti svoj Dobrak i useliti se u Centar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.