POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Drugostepena presuda: Komandant Dragan Vikić pravosnažno oslobođen

Odbijena je žalba Tužilaštva kao neosnovana i potvrđena je prvostepena oslobađajuća presuda, rekla je Adna Dobojlić

Piše: H. J. I.

2.12.2022

Vikić: Pravosnažno oslobođen. Avaz

Tužilaštvo BiH zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom su Dragan Vikić i ostali oslobođeni optužbi za ubistva osam zarobljenih pripadnika (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine. Osim Vikića, oslobođeni su i Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. 

Na osnovu drugostepene presude Dragan Vikić je oslobođen. 

Ovu informaciju je za portal "Avaza" potvrdila Vikićeva advokatica Adna Dobojlić. 

- Odbijena je žalba Tužilaštva kao neosnovana i potvrđena je prvostepena oslobađajuća presuda - rekla je Dobojlić za portal "Avaza". 


Podsjećamo, Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, bio optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Iz Tužilaštva BiH je 2016. godine saopćeno da se optuženi terete da su "u svojstvu zapovjednika i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu bili informisani ili lično svjedočili zločinu, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinitelje i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.