SRAMOTNO

Olimpijac Mirza Nikolajev ukazao na maćehinski odnos: Država zaboravila sankaše!

Svu vrstu troškova za trening na našoj bob-stazi pokrivao je Senad Omanović, trener

Nikolajev: Primio ga Marfi, bh. političari ga zaboravili. PRINTSCREEN / INSTAGRAM

Piše: E. Abaz

2.12.2022

Većina sportista u Bosni i Hercegovini susreće se s problemima zbog manjka finansija te zato nisu u mogućnosti putovati na razna evropska ili svjetska takmičenja.

Na svojoj koži je to najbolje osjetio mladi sportista i predstavnik BiH na Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. Mirza Nikolajev.

Samo KS

Ovaj mladić nam je kazao da ga se, osim Samira Avdića, ministra kulture i sporta u Vladi KS, niko nije ni sjetio.

- Čak sam bio kod američkog ambasadora Majkla Marfija (Michael Murphy) i kineskog ambasadora Đi Pinga, koji su me dočekali kao da sam osvojio zlatnu medalju - rekao je Nikolajev.

Kako nam je kazao, do sada su imali samo podršku Svjetske sankaške federacije i Kantona Sarajevo te su do prije tri godine nekako i uspijevali održavati treninge na Trebeviću na sankama s točkićima, ali da se više ne spušta ni niz bob-stazu.

- Razlog za to je taj što je do sada svu vrstu troškova za trening na našoj bob-stazi pokrivao Senad Omanović, tačnije trener koji ne prima plaću još od 2001. godine - istakao je ovaj mladi sportista.

Nikolajev: Jedino mjesto gdje su nam vrata bila otvorena za pomoć bio je Kanton Sarajevo. PRINTSCREEN / INSTAGRAM

Tražili pomoć

Nikolajev nam je kazao da su jedini zimski sportisti koji su donedavno imali konstantno učešće na svjetskim kupovima te su na osnovu toga tražili pomoć od Kantona, Federacije, države.

- Jedino mjesto gdje su nam vrata bila otvorena za pomoć bio je Kanton Sarajevo - kazao je Nikolajev i dodao da se, što se tiče prostora za treniranje, pripremaju u nekoj od teretana u Sarajevu.

Važnija kosidba na Kupresu

- Ostalima je očigledno važnija kosidba na Kupresu od Svjetskog kupa, ili neki turnir u malom nogometu na općinskom, kantonalnom ili federalnom nivou. 

To su neke banalne stvari koje, kada vidi neko, jednostavno ne može da vjeruje i koje ne bi trebale da se dešavaju, ali živimo u državi gdje su “pitomi otjerali divlje“ - poručio je Nikolajev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.