KONFERENCIJA U MOSTARU

Čović potvrdio: Predložit ćemo Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH

Kada su u pitanju Domovi naroda rekao je da će o tome biti govora naredne sedmice

Dragan Čović: Naš koncept zajedništva i HNS-a će ostati zajedno. M. SMAJKIĆ

Piše: A. O. - M.Sm.

2.12.2022

Dragan Čović, lider HDZ-a na današnjoj konferenciji za medije u Mostaru potvrdio je da će predložiti Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Kazao je da će naredne sedmice biti govora o raspodjeli ostalih pozicija. Kada su u pitanju Domovi naroda rekao je da će o tome biti govora naredne sedmice.

- Ja bih bio sretan da mi dobijemo Ustav BiH – rekao je Čović.


Koncept zajedništva i HNS-a

Dodao je da je njihovo nastojanje da ako BiH dobije kandidatski status, da uspostave vlast do kraja godine.

Čović je rekao da će u HDZ-u prijedlog za predsjednicu FBiH biti Lidija Bradara.

- Ono što je izvjesno je da ako imate predsjedavajuću Vijeća ministara, onda se mijenja ritual. Lično sam uvjeren, nastojat ćemo da napravimo jedan korektan dogovor, tri predstavnika koja su dogovorila da zajedno idu u vlast. Moja je želja da ćemo zadovoljiti potrebe svih područja u BiH, Kiseljak, Busovača, Livno, Stolac – rekao je Čović.

Dodaje da će nastojati da uticaj u Vladi FBiH bude izraženiji.

- Naš koncept zajedništva i HNS-a će ostati zajedno. Kada sam razgovarao sa gospodinom Cvitanovićem, ja sam mu garantirao da će peti predstavnik biti devedesetka. HDZ može imati četiri, nek peti bude iz devetesetke - rekao je Čović.


Imati većinu

Čović je također rekao da nema grča sa njihovim kolegama iz HNS-a.

Lider HDZ-a BiH je rekao da će ova stranka imati većinu koja će im osigurati da jedini predlaže predsjednika Federacije BiH, što znači minimalno 13,ali da misli da će to biti veći broj te da je realno očekivati da na razini BiH imaju četiri predstavnika.

- Osobno mislim da ćemo imati dovoljnu većinu, između 46 i 48 ukupno predstavnika u Domu naroda FBiH, što jeste uvjerljiva većina. Što se tiče Kluba Bošnjaka, brojevi ne bi trebali utjecati na bilo koji način na naš sporazum. Kada se završi sve, da ne špekuliram oko klubova, što se tiče Kluba Bošnjaka, kao i kod drugih klubova treba sačekati nekoliko sredina gdje se žrijebanje treba obaviti. Što se tiče kluba Srba, čini mi se da će biti uvjerljiva većina od 23 ove grupacije koja je potpisala Sporazum, nešto slično bit će u postocima i kad je Klub Ostalih u pitanju, ali dominantnu većinu će imati stranke koje su potpisale Sporazum. Ako mi kažemo da u Klubu Hrvata imamo takav nekakav postotak, onda je ostalo da sačekamo odnos u Klubu Bošnjaka, pošto se tu stalno nešto mijenja, imate različitih igara, ali ja ne bih želio biti dio toga i da špekuliram oko tog broja. Ali, kako god, ono što ja danas vidim jeste da će ovaj Sporazum ostati na snazi i mi ćemo praviti Vladu Federacije BiH i Vijeće ministara BiH zajedno - podvukao je Čović.


Uspostavljanje vlasti

Ponovno je istakao i da će prilikom imenovanja lica na funkcije biti jednako zastupljeni i dame i gospoda.

- Imat ćemo potpuno osvježenje vlade FBiH i vijeća ministara. Mi ćemo sredinom naredne sedmice imati razgovore gdje bismo trebali to dogovoriti. Ako imate predsjedavajuću Vijeća ministara, onda se mijenja ritam odabira ministara, ali sam uvjeren da bez obzira na broj ministara, napravimo korektan dogovor predstavnika koji su se dogovorili da idu u vlast. Moja želja je da ćemo zadovoljiti potrebe svih područja, Stoca, Busovače, Kiseljaka. Ministar finansija FBiH i zamjenik predsjednika Vlade FBiH će biti iz HDZ-a. Nastojat ćemo da naš utjecaj u Vladi FBiH bude izraženiji. Bilo bi nekorektno da špekuliram jer niti jedan razgovor nije vođen o tome. Predsjednik Doma naroda će biti Hrvat, a Dom naroda države je u rotaciji, vidjet ćemo. Želimo da vlast u potpunosti bude uspostavljena - istakao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.