BANJA LUKA

Završena sjednica NSRS: Izabrano 28 delegata za Vijeće naroda RS

Njihova imena zvanično će biti poznata nakon što ih verifikuje Centralna izborna komisija BiH

Sa sjednice NSRS. Anadolija

H. J. I.

2.12.2022

NSRS izabrala je 28 delegata u Vijeće naroda RS, a njihova imena zvanično će biti poznata nakon što ih verifikuje Centralna izborna komisija BiH.

Za osam delegata u Klubu Srba glasala su 72 srpska poslanika. Ishod je takav da su liste DNS-a i Spomenke Stevanovcić iz Demosa dobile nula glasova, dakle neće imati svoje delegate.

Lista Dražena Vrhovca ima devet glasova, koliko i lista Srđana Mazalice i Nebojše Vukanovića. Lista Tamare Tamjanović ima osam glasova, Lista Darka Banjca 6, Vukote Govedarice 9, Nenada Stevandića 8, lista PDP-a 7, lista SP-a 8.


Salkićeva lista dobila tri glasa

To bi trebalo da znači da će u Klubu Srba po jednog delegata imati SPS, SNSD, US, SDS, PDP, Za pravdu i red, SP i NDP.

Nezvanično, prošli su Dragutin Škrebić (SPS), Ognjen Žmirić (SNSD), Vojislav Gligić (NDP, kao prijedlog Mazalice), Marija Topić Nikolić (Za pravdu i red), Nikola Kovačević (SDS), Marinko Dragišić (US), Ljubiša Krunić (PDP) i Živko Marjanac (SP).

Kada je riječ o hrvatskim delegatima, sve predložene liste dobile su po jedan glas, osim liste SP-a koja je ostala bez glasova.

U Klubu Bošnjaka, lista Ramiza Salkića dobila je tri glasa, a sve ostale liste kandidata po jedan. To su liste Mirsada Duratovića, Denisa Šulića, Alena Šeranića, Nine Bukejlović i Sevlida Hurtića. 

Klub Ostalih

Dakle, sa Salkićeve liste idu Adil Osmanović, Alija Tabaković i Dževad Mahmutović. Uz njih, u Klub Bošnjaka odlaze Armin Hamzić, Igor Bošnjak i Srebrenka Golić.

U Klubu ostalih, po jedan glas dobile su liste Nataše Radulović, Željka Radonjića, Milovana Bodirogića i Senada Zlokape. To bi trebalo da znači da u Vijeće naroda ulaze Jovana Čarkić, Danijel Puhalić, Slaviša Mrkaja, i Franc Sošnja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.