"AVAZ" NA LICU MJESTA

Centar Skenderija propada, ogromna površina poslovnog prostora zijapi prazna

Smatram da Skenderiju treba ili srušiti iz temelja ili renovirati – istakla je Čerimagić

Piše: E. Abaz

2.12.2022

Skenderija zijapi prazna - Avaz
Skenderija zijapi prazna - Avaz
Ulaz u Skenderiju je i više nego propao - Avaz
Ulaz u Skenderiju je i više nego propao - Avaz
Skenderija zijapi prazna - Avaz

Centar Skenderija otvoren je 29. novembra 1969. godine. Prema trenutnom stanju u kakvom se nalazi Skenderija, reklo bi se da nije bilo prevelikog ulaganja nakon samog otvaranja. Centar Skenderija namjen za kulutrne, sportske manifestacije, te s prostrom za ugostiteljske objekte. Pored toga tu je mogućnost i iznajmljivanja poslovnog prostora za raznolik sadržaj, poput butika, salona ili knjižara.

Bisera Čerimagić, jedna od vlasnica butika u Skenderiji, za “Avaz“ je istakla kako je posjećenost mala, te da uglavnom ljudi koji dolaze, dolaze zbog nje jer znaju da tu radi.

Iz temelja

- Smatram da Skenderiju treba ili srušiti iz temelja ili renovirati. Znam ko je bio glavni statičar, još kad je Tito došao na otvorenje. Ovo treba srušitit iz temlja i ponovo graditi – poručila je Čerimagić.

Dodala je i da je trenutna situacija razočaravajuća.

- Napraviti objekat koji je funkcionalan, dvorane, sportske terene, zgrade. Ovdje ima dosta prostora koji nije iskorišten. Prazno je skoro sve – kaže Čerimagić. 

Čerimagić: Napraviti objekat koji je funkcionalan. AVAZ

Vlast mora bolje

- Vlasti trebaju da se pobrinu, a nadam se da hoće, bar ova nova struktura vlasti – istakla je Čerimagić.

Dodala je i to da je prošli direktor gospodin Kapo bio odličan, ali da ne želi da ulazi u to zašto je smjenjen.

Stanje loše

Dovoljno je ući u Centar Skenderija i situacija će biti očita i jasna. Razlog za takvo što je jer ogromna površina poslovnog prostora zijapi prazna. Nekada je ovdje bio i veliki broj butika, gdje su građani mogli da pored odjeće kupe i obuću, stvari za kuću, umjetnine ili knjige. Sada je situacija dosta drugačija, jer jedva da se može pronaći po koji butik. Postoji nekoliko radnji koje prodaju obuću, ali promet je dosta mali, tako da se postavlja pitanje koliko dugo će trebati da i te poslovnice zatvore svoja vrata.

Iako je na početku samog otvaranja Centra Skenderija bilo predviđeno da postoje i ugostiteljski objekti, sada je moguće pronaći samo jedan kafić, koji pored obične kafe, soka ili čaja ne nudi ništa više. Tek po nekoliko građana se može vidjeti kako sjedi tu.

Ulaz u Skenderiju je i više nego propao, a pločnik je razbijen i ruševan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.