MINISTAR ODBRANE BIH

Podžić: Ulaganje u sigurnost zemlje najbolja investicija

MAP za BiH je 5. decembra 2018. godine aktiviran, a problem uknjižbe vojnih lokacija i dalje je otvoren, upozorava

Sifet Podžić. Fena

Piše: A. K. / Fena

3.12.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić smatra kako, bez obzira na brojne izazove, složene političke okolnosti i nedostatan budžet, Oružane snage BiH (OSBiH), zahvaljujući profesionalizmu, znanju i entuzijazmu svojih pripadnika, nastavljaju uspješno realizirati sve ključne zadatke u sklopu vlastite misije.

- Već smo navikli da OS i MOBiH rade u složenim političkim okolnostima, koje karakteriziraju nesuglasice političkih aktera oko nekih ključnih pitanja za našu zemlju i društvo u cjelini. Sve to se negativno odražava i na političke odluke koje se tiču kako našeg djelovanja, tako i izdvajanja novca za odbranu i naše OS, a s manjkom novca ruke su nam svezane za mnoge stvari koje se tiču uslova života i rada, te modernizacije i daljeg razvoja – kazao je Podžić.


Pokazana spremnost

U razgovoru, povodom 17. godišnjice ustroja i Dana OSBiH, ministar odbrane BiH ističe kako, zahvajujući profesionalizmu, trudu i entuzijazmu pripadnika OS, ali i direktnoj pomoći prijateljskih i partnerskih zemalja, građani BiH mogu biti ponosni na postignuća Oružanih snaga BiH.

U tom pogledu, potcrtava uspjeh koji je ostvarila deklarisana Bataljonska grupa lake pješadije OSBiH na finalnom ocjenjivanju borbene spremnosti NEL-2, koje su provodili ocjenjivači iz NATO-a i partnerskih zemalja.

- Naša najveća jedinica deklarisana za operacije pod vodstvom NATO-a, UN-a i EU, ocjenjena je najvišom ocjenom 'odličan', čime postaje dio NATO-ovog bazena snaga za učešće u međunarodnim misijama. Pored ove jedinice u bazenu NATO-snaga već ima 11 deklarisanih jedinica, što znači da smo spremni 'rame uz rame' stati uz najrazvijene vojske svijeta po pitanju obučenosti i zajedno s njima braniti međunarodni mir i demokratske vrijednosti – precizirao je.

U osvrtu na postignuća OSBiH u godini na izmaku, Podžić navodi kako je i ove godine pokazana spremnost OS da pruže pomoć civilnim strukturama i građanima u nevolji u svim krajevima BiH, uključujući i oblast deminiranja, u čemu njihov udio iznosi čak 54 posto tog procesa.

- Pored toga, naši helikopterski kapaciteti, povećani uz pomoć naših američkih partnera, najčešće su ključni u gašenjima požara otvorenih prostora. Helikopteri OSBiH ove su godine gasili požare u Posušju, Konjicu, Čitluku, Trebinju, Neumu i Gornjem Vakufu. Pri tome su u 69 sati leta na požarištima izbacili više od 340 vedara vode – pojašnjava ministar.


Bilateralna saradnja

Istovremeno, podsjeća kako su piloti oba helikopterska skvadrona OSBiH ove godine postali operativni na novom helikopteru 'Huey II', te da će se, zahvajujući podršci Sjedinjenih Američkih Država, broj novih helikoptera u Brigadi zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH i dalje povećavati.

- Uz pomoć Ujedinjenog Kraljevstva (UK) radimo na adaptaciji nekih od naših vojničkih objekata te ih činimo još više prilagođenim ženama. Ove godine ukupan procenat žena u OS BiH povećao se na 8,53 posto – navodi Podžić.

Na upit o tome u kojoj mjeri Program reformi BiH, koji je Vijeće ministara BiH nedavno usvojilo, omogućava provođenje ključnih obaveza na planu implementacije Pregleda obrane, a čiji je integralni element Plan modernizacije i razvoja OSBiH, ministar ističe kako se obaveze uz domena odbrane kontinuirano implementiraju, a što obuhvata dva od ukupno pet poglavlja tog dokumenta.

U tom kontekstu podsjeća kako je BiH primljena u Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP) još 2010. godine na samitu u Talinu, ali da je on još tada zamrznut zato što nisu uknjižene vojne lokacije.

- MAP za BiH je 5. decembra 2018. godine aktiviran, a problem uknjižbe vojnik lokacija i dalje je otvoren – upozorava Podžić, navodeći kako je Plan modernizacije i razvoja OSBiH kao dio Pregleda odbrane, uslovljen finansiranjem, te da su višegodišnje privremeno finansiranje, ali i zastoj u radu državnih institucija, doveli do zastoja u implementaciji Plana modernizacije.

Mišljenja je kako je u tom pogledu važno reći: „Da, osim što je put ka članstvu u NATO-u naša zakonska obaveza, moramo se usredsrediti na konkretne koristi koje bi članstvo u NATO savezu donijelo našim građanima“.

- Te bi koristi za naše građane pozitivno utjecale na njihov bolji i prosperitetniji život i to je argument koji se ne može pobiti. Samo je pitanje vremena da pojedini na našoj političkoj sceni to priznaju i prihvate. Kroz otvoren razgovor i razumijevanje nekih naših historijskih iskustava i razmimoilaženja, vjerujem da možemo prebroditi razlike u pristupu našeg približavanja NATO-u – kazao je ministar odbrane BiH.

Kada se radi o saradnji s međunarodnim partnerima, a u kontekstu narastajućih sigurnosnih izazova, Podžić napominje kako su MOBiH i OSBiH i tokom ove godine intenzivno sarađivali sa sjedištem NATO-a u Briselu, NATO Štabom Sarajevo i Komandom EUFOR-a u BiH, kao i sa OSCE-om i UNDP-om.

Također, naglašava kako je na bilateralnom nivou ostvarena saradnja s partnerskim i prijateljskim zemljama i to kroz obuku, savjetovanja, vojne i civilne vježbe, donacije i drugo, što je dodatno osnažilo OSBiH u smislu jačanja njihovih operativnih sposobnosti i kapaciteta, „a što nas sve više približava NATO savezu te čini da smo sposobniji djelovati u korist svih naših građana“.

Uz zadovoljstvo povodom početka realizacije infrastrukturnih projekata na lokacijama OSBiH uz pomoć partnerskih zemalja, a što je planirana obaveza u dokumentu Pregled odbrane, ministar izražava zahvalnost NATO Štabu Sarajevo, Komandi EUFOR-a i drugim međunarodnim organizacijama, kao i partnerskim i prijateljskim zemljama za svaku vrstu pomoći u razvoju odbrambenog sistema naše zemlje.

- Današnja sigurnosna situacija u Evropi je takva da su mnoge zemlje izložene različitom vidu hibridnih prijetnji pa čak i malignog utjecaja Ruske Federacije u područjima od njenog interesa. Svako slabljenje sektora obrane i sigurnosti smanjuje faktor odvraćanja i otvara prostor za različite vidove takvih prijetnji. Imajući to u vidu, na NATO samitu u Madridu, u junu ove godine, na kojem sam prisustvovao, članice Saveza su nam ponudile Paket pomoći, predviđen Inicijativom za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB) – podsjeća Podžić.

Radi se o paketu koji ne podrazumjeva naoružanje i ubojna sredstva, ali 'donosi' potrebnu opremu.

- Cilj nam je da kroz ovaj paket osiguramo razvoj koncepta operativnih sposobnosti, a fokus je upravo Bataljonska grupa lake pješadije koja čini deset posto ljudskih resursa OSBiH – navodi ministar.

Komentirajući upit u kontekstu regionalne kontrole/balansa naoružanja, Podžić pojašnjava kako se u pogledu pojedinih kategorija naoružanja i borbenih sistema, čije su količine ograničene, Sporazumom o subregionalnoj kontroli naoružanja, međusobne kontrole planski provode.

- Sve strane se pridržavaju odobrenih limita i trenutno raspolažu manjim brojem sredstava nego što je ograničeno odredbama Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja – precizira on.

Radi se o sporazumu koji je potpisan u Beču 1996. godine, u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH, a kojim se regulira kontrola naoružanja radi uspostavljanja i održavanja vojne ravnoteže, povjerenja i sigurnosti zemalja potpisnica - Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

- Već neko vrijeme, oružane snage susjednih zemalja otpočele su svoje programe modernizacije. Mi na to gledamo kao na uobičajene procese u razvoju bilo koje vojske, jer jednostavno - postojeće naoružanje zastarjeva i treba ga zanavljati. Stoga isto tražimo i za nas i naše oružane snage – dodaje Podžić.


Opremanje i modernizacija

Također, upozorava kako složena sigurnosna situacija nameće nove nove izazove na koje gotovo sve zemlje odgovaraju povećanjem ulaganja u oružane snage.

- Zbog složene sigurnosne situacije u Evropi gotovo sve zemlje kontinenta povećavaju ulaganja u vojsku, zbog čega, ni mi ne bi smjeli zaostajati u tome. Ulaganje u sigurnost zemlje je najbolja investicija i zato, u narednom periodu od vladajućih struktura u BiH očekujem mnogo veću podršku kroz povećanje budžeta za odbranu – izričit je ministar odbrane BiH.

Na upit o tome šta je trenutno u fokusu sektora odbrane i može li aktuelni budžet pokriti potrebe u skladu sa strateškim ciljevima, Podžić odgovara da se BiH suočava s problemom odlaska mladih kadrova, te da se nizak budžet za odbranu odražava i na plaće pripadnika OSBiH što negativno utječe na popularnost vojnog poziva.

Naglašava kako trenutni nivo finansiranja nije zadovoljavajući, obzirom na to da se manje od jedan posto bruto drušrtvenog proizvoda (BDP) izdvaja za odbranu.

To, kako navodi, onemogućava značajnija ulaganja u opremanje i modernizaciju sredstava, opreme i infrastrukture MO i OSBiH.

- Ove godine plaće pripadnika OSBiH i zaposlenika MOBiH, konačno su nešto povećane. No suočeni smo s apsurdnom situacijom da ta 'dodatna' novčana sredstva moramo pokriti iz postojećem vojnog budžeta koji se nije povećao. Stoga nam je strultura vojnog budžeta po procentima iznimno nepovoljna, jer za plaće i naknade personala izdvajamo čak 89 posto budžeta, a za operativne troškove samo dest posto te za kapitale izdatke katastrofalnih 0,83 posto – precizira ministar.

Stava je kako je u takvim okolnostima teško govoriti o ispunjenu bilo kakvih strateških ciljeva, ponavljajući kako, „zahvaljujući profesionalzmu i entuzijazmu naših pripadnika te pomoći partnerskih zemalja, ipak se krećemo ka boljem. Ali do kada?“

- Svako zanemarivanje ulaganja u odbranu i oružane snage može nam se obiti o glavu i negativno utjecati na sigurnost bio koga u bilo kojem kraju naše zemlje. To nije u interesu građana i to ne smijemo dopustiti – kategoričan je Podžić.

Istovremeno, izražava očekivanje da će biti otklonjen zastoj na planu učešća pripadnika OSBiH u međunarodnim misijama podrške miru.

- Učešćem u mirovnim misijama OSBiH dale su veliki doprinos povećanju ugleda naše zemlje u svijetu. Svojom predanošću i sposobnošću naš se vojnik pokazao najboljim ambasadorom Bosne i Hercegovine gdje god je došao. Ali, zbog zastoja u političkom odlučivanju na nivou državnih institucija, zaustavljene su naše rotacije u međunarodnim misijama u Kongu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici – upozorava Podžić.

Nadalje, navodi kako prvi put nakon dvije decenije, ove godine OSBiH nisu nastavile učešće ni u jednoj međunarodnoj misiji, „unatoč neupitnoj potrebi i našem cjelokupnom interesu“.

- Od novoizabranog političkog vodstva očekujem da otkoči nastavak našeg sudjelovanja u gradnji međunarodnog mira, jer bi time radili u direktnom interesu svih građana pa i svojih glasača. Sve drugo je parcijalni interes, koji koči dalji napredak naše zajedničke zemlje i društva, koje treba postati dijelom razvijene i demokratske međunarodne zajednice, iz kojeg mladi nebi odlazili, već bi u BiH vidjeli svoju budućnost – kazao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.