GRADAČAC

Neophodna sanacija nacionalnog spomenika BiH: Pare na računu, a zidovi Starog grada se urušavaju

Projektna dokumentacija sanacije odavno je završena, ali se čeka na građevinsku dozvolu Ministarstva prostornog uređenja FBiH

2004. godine kompleks Starog grada u Gradačcu proglašen je nacionalnim spomenikom BiH. H. ČALIĆ / GRAD GRADAČAC

Piše: H. Čalić

3.12.2022

Kula Husein-kapetana Gradaščevića, Zmaja od Bosne, simbol je grada Gradačca i njegov ponos još od davnina. Malo je onih, kako iz cijele BiH tako i inozemstva, da dođu u grad Husein-kapetana, a ne uspnu se na Kulu i razgledaju sve ljepote Gradačca, sjeverne kapije Bosne, te ostale znamenitosti.

Prije 18 godina kompleks Starog grada proglašen je nacionalnim spomenikom BiH. Osim Kule, u kompleksu se nalaze Sahat-kula i Husejnija džamija koja je prošle godine obnovljena.


Najkritičniji dijelovi

Ali, nažalost, desilo se ono na šta građani Gradačca godinama ukazuju. Zubom vremena oštećene, zidine Kule počele su se urušavati. Gradačani su hitno pozvali gradske, ali i kantonalne i federalne vlasti da se ubrzaju radovi na sanaciji najkritičnijih dijelova Kule Zmaja od Bosne.

Povodom toga oglasili su se nadležni iz Grada Gradačca.

- Kompleks Starog grada u Gradačcu 2004. godine proglašen je nacionalnim spomenikom BiH pa je za sve poslove u vezi sa zaštitom, konzervacijom i prezentacijom nacionalnog spomenika nadležno Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Shvatajući važnost nacionalnog spomenika, u Gradskoj upravi poduzeli su niz aktivnosti u implementaciji projekta „Obnova i zaštita Husein-kapetana Gradaščevića kule - Zmaj od Bosne“ - kazali su iz Gradske uprave.

Kako su pojasnili, riječ je o završenoj projektnoj dokumentaciji, reviziji, završenim izmjenama i dopunama, što su bili uvjeti za dobivanje građevinske dozvole.

- Bez obzira na to što je poslano više urgencija, iz spomenutog ministarstva nema nikakvog odgovora za dobivanje građevinske dozvole, pa se ne može raspisati tender za izbor izvođača radova sanacije Starog grada, iako su sredstva za ove namjene već na računu u budžetu Grada - naveli su iz Gradske uprave Gradačca.


Na urušavanje dijelova zidina ukazali građani. H. Čalić

Stručni nalazi

Podsjetimo, Federalno ministarstvo okoliša i turizma Gradačcu je za sanaciju Starog grada dodijelilo milion maraka.

Geolozi iz Tuzle su mjesec bušili tlo na Kuli s ciljem stručnih analiza zidina.

S obzirom na to da je uz kompleks završen veoma funkcionalan gradski trg, da je u blizini obnovljena Husejnija džamija, više se na sanaciju ne smije čekati, kako ne bi došlo do novog urušavanja zidina Kule Zmaja od Bosne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.