"AVAZ" NA LICU MJESTA

Završen protest osoba sa invaliditetom ispred zgrade Vlade FBiH, najavili sljedeću akciju "Buđenje"

Protest je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine

Piše: E. Abaz - N. Avdagić

3.12.2022

Sa protesta ispred zgrade Vlade FBiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Protest Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine počeo je danas, simbolično u 11:59 sati na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Na protestima će govoriti predstavnici Unije, a prisutni će saopćiti zahtjeve za rješavanje položaja osoba s invaliditetom u Federaciji BiH.


Protest je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a osim osoba sa invaliditetom i njihovih porodica okupili su se i drugi građani kako bi pružili podršku ovoj margilizovanoj grupi stanovništva.

- Osobe sa invaliditetom su zaista u diskriminirajućem položaju što nas stavlja u građane drugog i trećeg reda, to više ne možemo dozvoliti. Ja vas molim da ovo akcijom nastavimo borbu - istako je Adnan Dervišević, jedan od osnivača Unije osoba sa invaliditetom u FBiH.

Okupljeni na protestima skandiraju: "Zajedno, zajedno" kao zakletvu da će zajedno da se bore za svoja prava do kraja. 

- Naša slijedeća akcija je "buđenje". Tražit ćemo hitne sastanke sa predstavnicima vlasti, odnosno zastupnicima na svim nivoima vlasti, i brojne druge stvari cemo poduzeti. Borit ćemo se do kraja za naša prava - poučio je na kraju protesta Edo Čelebić, predsjednik vijeća roditelja zavoda " Mjedenica" i član Unije organizacija osoba sa invaliditetom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.