PREDSJEDNIK RS

Dodik: Sutra ću sa Vučićem donijeti zajednički stav o odlasku na samit u Tiranu

Zna se da BiH ima tročlano Predsjedništvo i ako jedan član ne može, onda ide drugi i to može da predstavlja problem, ali sve ćemo to usaglasiti sa predsjednikom Vučićem, rekao je Dodik za Tanjug

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik prilikom jednog od ranijih sastanaka. Milos Tesic / ATAImages / PIXSELL

S. S.

4.12.2022

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da će sutra sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uskladiti zajednički stav o učešću na samitu lidera EU i zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan u utorak, 6. decembra Tirani.

Dodik je rekao da je stav predsjednika Srbije o odlasku na samit u Tirani veoma jasan, ali da treba imati u vidu i realne okolnosti, dakle činjenicu da je to samit EU i Zapadnog Balkana i da je Srbija najznačajnija zemlja regiona.

- Vjerovatno ni EU neće gledati na to bez ikakvih pokušaja da obezbijedi prisustvo predsjednika Vučića, ali ono što je važno jeste da ćemo sutra u toku dana iskristalisati i donijeti zajednički stav o tome, da li ići ili ne ići - rekao je Dodik za Tanjug.

Složene procedure

Dodik je naveo da će, ukoliko predsjednik Srbije ne bude išao na ovaj skup, onda i prisustvo RS u Tirani biti upitno.

- Kod nas u BiH su složene procedure u vezi sa tim. Zna se da BiH ima tročlano Predsjedništvo i ako jedan član ne može, onda ide drugi i to može da predstavlja problem, ali sve ćemo to usaglasiti sa predsjednikom Vučićem - rekao je Dodik.

Predsjednik RS je istakao da je Vučić u ocjeni odnosa međunarodne zajednice prema Kosovu veoma jasno markirao sve bitne tačke "nepravednog" odnosa i same EU.

- Tako da ćemo sutra nakon njegovog razgovora sa važnim ljudima ponovo razgovarati i uskladiti naš stav - istakao je Dodik.

Zajednički stavovi sa Srbijom

On je rekao da je RS zainteresovana da sa Srbijom gradi sve zajedničke stavove koji se tiču RS i Srbije.

Dodik je rekao da je i danas telefonom razgovarao sa predsjednikom Srbije i da često razmjenjuju mišljenja i pokušavaju da dođu do zajedničkih stavova.

On je naglasio da RS i Srbija imaju usaglašenje stavove o mnogim pitanjima i da je veoma važno da se preduzimaju zajedničke aktivnosti i mjere.

- Vidljivo je i jasno iz prethodnog istupa predsjednika Vučića da postoje mnogi problemi, nerazumijevanja i što dalje idemo sve je više "upakivanje" Srbije i RS u taj njihov kliše u kome smo mi odgovorni, a svaki put od nas očekuju da isporučimo njihova očekivanja koja po pravilu idu na štetu i RS i Srbije ne uvažavajući nijedan stav koji mi iznosimo - rekao je Dodik.

On je naveo da tako i Srbiju i RS pokušavaju da dovedu u poziciju pasivnih učesnika u raznim skupovima i podrške samo njihovim stavovima. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.