FASCINANTNA ATRAKCIJA

Zanimljiv izbor: Forbesovih pet najpotcijenjenijih gradova na Balkanu, među njima i grad iz BiH

Na listi su još Niš u Srbiji, Ohrid u Sjevernoj Makedoniji, Berat u Albaniji, te Varna u Bugarskoj

Skrivene ljepote Doboja oduševile novinara Forbesa. Forbes / Getty Images

E. Ć.

5.12.2022

Među pet najpotcijenjenijih gradova na Balkanu, po odabiru uglednog magazina Forbesa, našao se i jedan grad iz Bosne i Hercegovine. Radi se o Doboju. 

Forbes za balkanski poluotok piše kako je opremljen slikovitim plažama, raskošnim planinama i nizom znamenitosti za istraživanje, kao i da obiluje neistraženim ljepotama, te je kao takav savršen za istraživanje i odmor.

- Za one koji istražuju RS, historijski grad Doboj je dom jedne posebno fascinantne stoljetne atrakcije. Poznata kao Dobojska tvrđava, ova ogromna kamena građevina prvi put je izgrađena u 13. vijeku za vrijeme vladavine Bosanskog kraljevstva, iako su sukobi tokom godina doveli do njenog uništenja i eventualne rekonstrukcije gotovo dvadeset puta - piše Forbes.

U tekstu se navodi da je u Doboju posebno šarmantno odredište obližnje Goransko jezero, te da posjetiteljima, osim kupanja, pruža priliku i za potragu za autohtonim balkanskim divljim životinjama.

Goransko jezero je od centra grada udaljeno pet kilometara, a u blizini je i izletište Preslica, koja je prava atrakcija idealna za porodična okupljanja.

Osim Doboja, na Forbesovoj listi su još Niš u Srbiji, Ohrid u Sjevernoj Makedoniji, Berat u Albaniji, te Varna u Bugarskoj.

Doboj među najpotcijenjenim gradovima Balkana. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.