KONJIC

Amer Kerić za "Avaz" o protestima zdravstvenih radnika: Ovo ne osjećamo štrajkom, već borbom za spas ustanove koja je pred gašenjem

Problem traje već 14 godina, rekao je Kerić

Kerić: Mi nemamo upravu. RADIO KONJIC / PRINTSCREEN

Piše: A. Ovčina

5.12.2022

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic Amer Kerić za portal "Avaza" je potvrdio da su uposlenici Doma zdravlja Konjic izašli na protestnu šetnju kroz grad.

- Imamo zahtjeve koji su doveli do generalnog štrajka. Međutim, ovaj danas protest je jedna radikalizacija štrajkačkih aktivnosti zbog neadekvatnog odgovora uprave, ustvari mi i nemamo uprave, nego imamo ovlaštene osobe koji zastupaju direktora i ovo jednostavno je zaoštravanje štrajkačkih aktivnosti radi totalnog izostanka i reakcije uprave i upravnog odbora. 

Ovo će morati da rezultira jer jednostavno crpimo zakonski dozvoljene mogućnosti za štrajk – rekao je Kerić za portal "Avaza".

Sastanak s osnivačem

Dodao je da će protesti dovesti do tražanja sastanka s osnivačem jer "ovo što se radi u Domu zdravlja Konjic prelazi granice normale".

- Kao i na samom početku odgovorni su isključivo bivši i sadašnji rukovodioci zdravstvenih ustanova u Konjicu, zbog zloupotrebe položaja. Problem traje već 14 godina. Mi smo nekada djelovali kao jedna ustanova – rekao je.

Kaže da s druge strane, sada kada je voda došla "preko ušiju", ima osjećaj da svi pokušavaju da "operu ruke od njih", te da ne prihvate odgovornost.

Nemaju uplate doprinosa posljednjih 14 godina

- Ovo više ne osjećamo kao štrajk, već borbom za spas naše ustanove koja je definitivno pred gašenjem. To je prava istina – poručio je.

Izjavio je da je na početku govorio da je štrajk počeo, jer uposlenike vidi kao putnike na biro za zapošljavanje.

- Ne može niko da me razuvjeri da radnici neće biti upućeni na biro. Isto tako neće moći ostvariti nikakva prava jer nemaju uplate doprinosa posljednjih 14 godina – zaključio je Amer Kerić za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.