BALKANSKA RUTA

Raste pritisak na bh. granicu: Među migrantima i oni iz Indije, Burundija i Kube

Učestali su i pokušaji krijumčarenja ljudi u teretnim motornim vozilima

Više od 5.400 osoba spriječeno je u pokušaju nelegalnog prelaska granice. Arhiv

Piše: A. Bajramović

5.12.2022

Prema podacima Granične policije (GP) Bosne i Hercegovine, od početka godine više od 5.400 osoba spriječeno je u pokušaju nelegalnog prelaska državne granice, ali migrantski pritisak raste, posebno u posljednja tri mjeseca.


Veći broj

Kako nam je kazala Franka Vican-Bošković, portparol GPBiH, zabilježen je pad broja migranata iz Pakistana koji su ranije bili među najbrojnijima, ali rastao je priliv državljana Burundija, Indije i Kube, zemalja koje sa susjednom Srbijom imaju bezvizni režim.

- Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan graničnih prijelaza, u graničnom pojasu. Učestali su i pokušaji krijumčarenja migranata u teretnim motornim vozilima, gdje se migranti skrivaju u prikolice teretnih vozila, cisterne i podnožje samih vozila.

Ovi slučajevi su najčešće evidentirani na područjima jedinica granične policije Orašje, Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Bosanska Gradiška, a od samog početka migrantske krize i Zvornik - kazala je Vican-Bošković.


Istočna granica

Istočna granica BiH pokušava se zaštititi uz pomoć drugih policijskih agencija u BiH, ali problemi su već godinama isti.

- Kroz različite projekte i donacije Granična policija BiH nabavila je dio specijalističke opreme za nadzor granice. Međutim, kadrovska nepopunjenost i nedovoljna materijalno-tehnička opremljenost i dalje su osnovni problemi s kojima se GPBiH susreće - istakla je Franka Vican-Bošković.Al. B.

Bezvizni režim

Odgovarajući na pritisak zemalja EU, Srbija je uskladila svoju viznu politiku s EU za neke zemlje u Aziji, Africi i na Karibima. Bezvizni režimi s Tunisom i Burundijem istekli su u novembru.

Prema najavama, Srbija će uskoro uvesti vize za još dvije zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.