O FEDERALNOM PARLAMENTU

Mašić: Zaimovića je natjerala stranka da nezakonito prekine sjednicu koju je on tehnički vodio

Ističe da je riječ o zloupotrebi položaja i funkcije koju se obnaša, kao i tretiranje prema državnim institucijama kao da je to nečije privatno vlasništvo

Damir Mašić: Klasična zloupotreba pozicije predsjedavajućeg. SCREENSHOT / TV SA

S. S. / TV SA

6.12.2022

Gosti Polisa TV SA su predsjednici Klubova SDP-a i SDA u federalnom parlamentu Damir Mašić (SDP) i Adnan Efendić (SDA), koji su govorili o uspostavi vlasti na nivou Federacije BiH.

Kome će šešir donijeti sreću i prevagu u Klubu Bošnjaka Doma naroda PFBiH, da li će do kraja godine biti imenovana nova izvršna vlast, da li su probijeni Šmitovi rokovi za formiranje vlasti, je li nova vlast spremna da se stavi u službu onih koji su je birali? – bili su tematika za raspravu u novom izdanju Polisa.

Prošli četvrtak održana je konstituirajuća sjednica, položena je zakletva, preuzeti su mandati, ali sjednica je prekinuta, a prethodno je izabrano rukovodstvo.

"On je imenovan da vodi sjednicu"

– Na toj sjednici je klasičnom političkom zloupotrebom pozicije predsjedavajućeg, nažalost, gospodina Zaimovića natjerala stranka da potpuno nezakonito prekine sjednicu koju je on tehnički vodio. Mirsad Zaimović je jedan kao i ostalih 96 zastupnica i zastupnika koji su taj dan položili zakletvu. On nije predsjedavajući, nema legitimitet predsjedavajućeg, on ima legalitet da tehnički vodi sjednicu do izbora novog rukovodstva - rekao je Mašić.

"Uvažavam argumente Kluba SDA, ja prekidam sjednicu" – citirao je Mašić Zaimovića.

Ističe da je riječ o zloupotrebi položaja i funkcije koju se obnaša, kao i tretiranje prema državnim institucijama kao da je to nečije privatno vlasništvo.

Efendić dalje pojašnjava, nazivajući Mašića spin-majstorom – "Gospodina Zaimovića su gospodin Mašić i ostalih članovi konstituirajućeg kolegija imenovali da vodi sjednicu", što Mašić negira.

"Efendić ne vlada Poslovnikom"

– Gospodin Zaimović je vodio sjednicu, preuzeli smo mandate, nakon preuzimanja mandata bile su dvije pauze – prva da se imenuju radna tijela neophodna za formiranje, druga za predlaganje rukovodstva Parlamenta. Nakon tih pauza dobili smo rukovodstva u kome nije bio predložen niko iz reda Bošnjačkog naroda, na što smo ragirali, nakon čega je predsjedavajući prekinuo sjednicu – kazao je Efendić.

Mašić na to dodaje kako je Efendić izostavio jedan detalj, odnosno da je i on sam imao priliku da predloži bilo koji klub prema Poslovniku, te istaknuo: "Pošto kolega Efendić ne vlada baš Poslovnikom ne bira se ko vodi sjednicu, nego tehnički sjednicu vodi predsjedavajući, a u slučaju njegove spriječenosti, najstariji zastupnik."

– SDA nije imala svoj prijedlog za rukovodstvo jer nije bila definirana parlamentarna većina koja će to podržati. Tek kada ste vi predložili i mi vidjeli da nije predložen niko iz reda Bošnjačkog naroda, iako 2/3 u Predstavničkom domu predstavljaju Bošnjaci, mi smo reagirali i kazali da ćemo predložiti nekoga iz Bošnjačkog naroda – rekao je Efendić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.