ORŽAN SASTANAK

Evropska komisija poručila: Zapadni Balkan treba uvesti vize za građane iz trećih zemalja

Usklađivanje viza je obavezn, rekao je Šinas

Margaritis Šinas: Uvođenje viza. AP Photo / Jean-Francois Badias

A. O.

6.12.2022

Sastanak na kojem su članovi Evropske komisije sumirali rezultat monitoringa bezviznog režima EU sa zemljama Zapadnog Balkana održan je jučer. 

Naime, Evropska komisija zaključila je da su  BiH, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina, poduzele sve mjere kako bi odgovorile na preporuke iz prethodnog izvještaja koji je komisija predložila te da su nastavile da ispunjavaju uslove za liberalizaciju viznog režima.


Ukidanje opcije

Za rješavanje različitih problema vezanih za borbu protiv organizovanog kriminala, finansijskih prevara i pranja novca, kao i za rješavanje korupcije na visokom nivou i neregularnih migracija, sve države trebaju poduzeti dalje mjere.

Zemlje moraju osigurati dalje usklađivanje sa viznom politikom EU, a kako bi se osiguralo dobro vođeno migracijsko i sigurnosno okruženje te kako bi se spriječili neregularni migracijski tokovi u EU, zemlje moraju osigurati dalje usklađivanje sa viznom politikom EU. Od ovih zemalja se traži ukidanje bezviznog režima za građane koji dolaze iz takozvanih trećih zemalja.

Dotične zemlje bi također trebale da preduzmu mjere kako bi efikasno ukinule opcije za investitorsko državljanstvo ili se suzdržale od sistematskog davanja državljanstva po ulaganju.

- Usklađivanje viza je obavezno. Nezamislivo je i neprihvatljivo da naši partneri iz Zapadnog Balkana imaju bezvizni aranžman sa trećim zemljama, čiji građani koriste pravne praznine kako bi ušli u teritoriju EU - naglasio je potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Šinas (Schinas).


Nesigurne imigracije

Najava Srbije da će  uskladiti viznu politiku za državljane trećih zemalja koja je prethodno data, pozdravljena je od strane EK.

- Već imamo neki napredak. Srbija već ima neke promjene u viznoj politici u vezi sa Tunisom i Burundijem i najavila je da će učiniti isto za Indiju, te da će isto postupiti sa ostalim trećim zemljama - naglasila je evropska komesarkaza unutrašnje poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson).

Dodala je da je činjenica da većina migranata dolazi preko Srbije, ali da "sve zemlje regiona imaju praznine kada je u pitanju vizna politika".

Podsjetit ćemo, zbog sve većeg problema sa dolaskom migranata te jačanjem migrantske krize, Evropska komisija je predložila akcioni plan za centralni Mediteran sa fokusom na zemljama Zapadnog Balkana.

Niz od 20 mjera predlaže akcioni plan. One su artikulirane oko tri stuba koje će poduzeti EU i njene države članice. 

Dizajnirani su da smanje neregularne i nesigurne migracije, daju rješenja za nove izazove u području potrage i spašavanja i ojačaju solidarnost u ravnoteži s odgovornošću između država članica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.