U SARAJEVU

Bećirović se sastao sa ambasadoricom Francuske u BiH: Razgovarano o bilateralnim odnosima

Na sastanku je razgovarano i o intenziviranju ekonomske saradnje između dvije države

Toudik: Članu Predsjedništva BiH uručila čestitku. PREDSJEDNIŠTVO BIH

A. O.

6.12.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je sastanak sa ambasadoricom Republike Francuske u BiH Kristin Toudik (Christine Toudic) na kojem je, između ostalog, razgovarano o bilateralnim odnosima dvije države, te o evropskom putu BiH.

Ambasadorica Toudik uručila je članu Predsjedništva BiH Bećiroviću čestiku koju je povodom izbora u Predsjedništvo BiH uputio predsjednik Republike Francuske, Emanuel Makron (Emmanuel Macron).


Integracijski proces

Zahvalivši na podršci Francuske evropskom putu Bosne i Hercegovine, a posebno za vrijeme predsjedavanja EU, član Predsjedništva BiH Bećirović istaknuo je da se vlasti u našoj državi odmah trebaju fokusirati na rješavanju prioriteta Evropske komisije kako bi ubrzali integracijski proces naše države.

Na sastanku je razgovarano i o intenziviranju ekonomske saradnje između dvije države. U okviru toga istaknuta je i potreba za potpisivanjem utvrđenog Sporazuma o osnivanju Francuske razvojne agencije koja treba pružiti ekonomsku i finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini.


Zaštita tajnih podataka

Bećirović je izrazio očekivanje o skorijem potpisivanju pripremljenih sporazuma i memoranduma između Bosne i Hercegovine i Francuske, između ostalog, o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka, o saradnji u području mladih, kao i o međunarodnom cestovnom prevozu robe.

Sagovornici su se usaglasili o potrebi unapređenja izučavanja francuskog jezika u Bosni i Hercegovini. Ambasadorica Toudik je naglasila kako je Francuska opredijeljena za dalju pomoć Bosni i Hercegovini u svim oblastima, a posebno u evropskim integracijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.