U 11 SATI

CIK saopćio: Sutra žrijebanje za mandate iz HNK i SBK

Navedena žrijebanja za dodjelu mandata iz HNK-a i SBK-a u Dom naroda Parlamenta FBiH održat će se u prostorijama CIK-a BiH

Sa jedne od prethodnih sjednica. CIK BiH

H. J. I.

6.12.2022

Centralna izborna komisija je saopćila da je na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH iz HNK utvrđeno da dvije kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda i tri iz srpskog imaju identičan količnik.

Radi se o kandidatskoj listi Raguž Iva i kandidatska lista Vesna Šunjić iz reda Hrvata, koje imaju identičan količnik (2,00), te kandidatskoj listi Dujmović Zora, kandidatska lista Saradžić Vesna i kandidatska lista Suša Dragica, koje također imaju identičan količnik (1,00).


Žrijebanje sutra u prostorijama CIK-a

Kako su saopćili uz CIK-a, potrebno je provesti postupak žrijebanja za dodjelu preostalih mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, i to: jednog preostalog mandata iz reda hrvatskog naroda i dva preostala mandata iz reda srpskog naroda.

- Također, na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Srednjobosanskog kantona utvrđeno je da tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda: kandidatska lista Krišto Suzana, kandidatska lista Mrnjavac Boris, kandidatska lista Šimunović Ivo, imaju identičan količnik (2,00). I u ovoj situaciji potrebno je provesti postupak žrijebanja za dodjelu dva preostala mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda iz Srednjobosanskog kantona - saopćeno je iz CIK-a.

Navedena žrijebanja za dodjelu mandata iz HNK-a i SBK-a u Dom naroda Parlamenta FBiH održati sutra u 11:00 sati u prostorijama CIK-a BiH.


Identični količnik

Također, CIK je danas razmatrao i usvojio izvještaje o provedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Kantona Sarajevo i Kantona 10.

- Zbog identičnih količnika izvršit će se žrijebanje za dodjelu drugog mandata iz reda Ostalih iz Kantona Sarajevo žrijebat će se tri kandidatske liste. Za dodjelu jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda iz Kantona 10 žrijebat će se dvije kandidatske liste. Imajući u vidu da Skupština Kantona 10 nema izabranih zastupnika iz reda Ostalih, popuna jednog mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH - navode iz CIK-a.

Rezultate posrednih izbora iz Kantona Sarajevo i Kantona 10 za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH Centralna izborna komisija BiH će utvrditi nakon provedenog žrijebanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.