SNAŽNA PORUKA

Fon der Lejen: Podržavamo kandidatski status Bosne i Hercegovine

Mi ćemo zajedno raditi na rješavanju problema. Pružamo nedvosmislenu podršku cijelog regiji zapadnog Balkana, kazala je predsjednica Evropske komisije

Fon der Lejen: Želimo sarađivati s našim partnerima na zapadnom Balkanu. Twitter

E. Ć. / Fena

6.12.2022

Naša podrška za integraciju zapadnog Balkana u Evropsku uniju je veoma jaka, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) na press konferenciji nakon samita lidera EU i zapadnog Balkana.

- Naša poruka je jedinstvena. Mi ćemo zajedno raditi na rješavanju problema. Pružamo nedvosmislenu podršku cijelog regiji zapadnog Balkana. Veoma jasna poruka jedinstva - rekla je Fon der Lejen.


Podrška iskazana tokom samita

Ona je naglasila da izražavaju podršku kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, podrška koju su iskazali tokom samita.

- Također smo se dotakli mnogih tema. Važna tema je bila posljedice rata u Ukrajini, posebno u smilu energenata. Želimo sarađivati s našim partnerima na zapadnom Balkanu po ovom pitanju. Sve mjere koje donosimo u EU biće prenesene na ovu regiju - kazala je Fon Der Lejen.

Istakla je da su jučer usvojili paket od jedne milijarde eura za rješavanje problema energetike na zapadnom Balkanu.

- Od toga, 500 miliona eura je u vidu direktne budžetske podrške za ranjiva kućanstva i biznise. Druga polovina od 500 miliona će ići za izgradnju infrastrukture u vidu obnovljive energije, koja je čistija, zdravija i može se proizvoditi u domaćinstvu - izjavila je Fon der Lejen.


Vizni propisi EU

Podsjetila je da su jučer odobrili šest velikih energetskih projekata za obnovljive izvore energije. Također je napomenula da EU podržava regionalnu integraciju, pored EU integracije zapadnog Balkana.

- Posljednja stvar o kojoj smo razgovarali je migracija. Obećali smo podržati bolju kontrolu nad granicama i procesima za dobijanja azila. Očekujemo od naših partnera na zapadnom Balkanu da se brzo usklade sa viznim propisima EU - zaključila je predsjednica Evropske komisije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.