MOSTAR

Čović: Pokrenuta procedura za imenovanje Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara

U odgovoru na naše pitanje, Čović je rekao da će tema sutrašnjeg sastanka sa predstavnicima Osmorke biti podjela resora, odnosno, dogovor u vezi formiranja izvršne vlasti

Čović i Piletić: Javni poziv za projekat od 600.000 eura. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

6.12.2022

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH potvrdio je večeras novinarima u Mostaru da je predsjedavajuća Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović jučer pokrenula proceduru u vezi imenovanja Borjane Krišto, zamjenice predsjednika HDZ-a BiH, za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH,

- Nadam se da će predsjedavajuća Predsjedništva BiH sa svojim suradnicima, onako kako to predviđaju poslovnici, tu proceduru završiti vrlo skoro, kako bismo Vijeće ministara BiH imali do Božića, odnosno, do kraja godine- rekao je Čović.

Također, u odgovoru na naše pitanje, Čović je rekao da će tema sutrašnjeg sastanka sa predstavnicima Osmorke biti podjela resora, odnosno, dogovor u vezi formiranja izvršne vlasti.

"Nisam mogao biti u Sarajevu"

- Primarno ćemo razgovarati o federalnoj razini, a onda lagano preći na Vijeće ministara BiH. Preko vikenda sam imao kontakte s predstavnicima Republike Srpske, mislim da je i druga strana to uradila, tako da lagano približavamo stavove. Mislim da nam ni izbliza neće trebati vremena kao prije, a ostaje jedinstven cilj- do kraja godine imati Vladu F BiH i Vijeće ministara, kao i naravno usvajanje proračuna, za što smo već preuzeli obaveze. Naravno, dotaknut ćemo se i kantonalnih razina gdje ova struktura stranaka može zajednički dogovoriti vlast- rekao je Čović.

Inače, Čović je danas u sjedištu HDZ-a BiH održao sastanak s Marinom Piletićem, ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u Vladi Republike Hrvatske.

- Ja sam ovdje danas na ovom zadatku tako da nisam mogao biti u Sarajevu i to je jednostavno odgovor što se tiče današnjeg sastanka. Inače, mi se nalazimo, kao što znate, u jednoj fazi da se transformira izvršna i zakonodavna vlast na razini BiH – odgovorio je Čović na upit o tome da komentira to što se hrvatski predstavnici nisu željeli odazvati pozivu na sastanak s iranskim šefom diplomatije.

Govoreći o posjeti ministra Piletića, Čović je naveo da je riječ o nastavku saradnje između dvije političke opcije, dvije sestrinske stranke, HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH na kojem se razgovaralo o temema socijalne politike u cjelini.

- Dotakli smo se većine tema da se bolje pripremimo za ono što jeste evropski standard, kada je u pitanju segment socijalne zaštite u najširem smislu riječi, jer kako maštamo o tome da ćemo do kraja godine dobiti kandidatski status, onda želimo biti pripravni za sve ono što će nova izvršna valst biti u mogućnosti prakticirati. Postoji bezbroj stvari koje mi ovdje moramo priilagoditi standardima Evropske unije i čini nam se da je to najbolje uraditi preko Republike Hrvatske, da njihova iskustva tranzicijska i druga ugradimo u sve nove zakone koje ćemo morati prilagođavati - kazao je Čović.

Trajna saradanja

Piletić je najavio da su u državnom budžetu Hrvatske za narednu godinu osigurana sredstva od 600.000 eura za javni poziv za projekte za jedinice lokalne samouprave za područje razvijanja socijalnih usluga.

- Cilj je da po prvi put uspostavimo trajnu saradnju na području socijalne politike i da to bude još jedan dokaz i jamac snažne podrške Vlade Republike Hrvatske BiH na njenom evropskom putu. Također, uz sve ono što smo prošli prilikom pristupanja Evropskoj uniji, sav taj transfer znanja želimo prenijeti svima kojima to bude potrebno u BiH, kako bi olakšali pristupni put. Stoga, naredne godine želimo organizirati zajedničke koordinacije po pitanju osmišljavanja socijalnih usluga koje promovira Evropska unija i koje mi implentiramo-rekao je Piletić.

Dodao je da će javni poziv za projekte iz oblasti socijalne politike , kao i uvjeti biti predstavljeni u Livnu, 21. januara sljedeće godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.