PRIZNANJE

Olimpijski muzej nominiran za najbolji muzej Evrope: Simbol grada za ponos svih Sarajlija

Zvanično proglašenje dobitnika nagrade bit će održano u Barceloni krajem maja, navela je Ibrišimbegović

Ibrišimbegović: U julu u posjeti bili članovi žirija. Avaz

Piše: E. Abaz

8.12.2022

Olimpijski muzej Sarajevo nominiran je za prestižnu nagradu „Evropski muzej godine 2023“, u organizaciji Evropskog muzejskog foruma (EMF).

Senka Ibrišimbegović, direktorica Olimpijskog muzeja, za "Avaz“ je rekla da su krajem jula u posjeti bili članovi žirija, kada je bila upriličena i prezentacija o historijatu ovog muzeja i ostalim bitnim činjenicama.


Uži izbor

Kako je istakla, sve je počelo od prijedloga Alme Leke, korespondentice Evropskog muzejskog foruma.

- Podnijeli smo aplikaciju za nagradu, zatim smo poslali materijal, poput formulara i dokumentacije, jer su u konkurenciji za ovu nagradu muzeji koji su stari tri do četiri godine ili obnovljeni, te ponovo počeli raditi. Žiri je došao krajem jula, posjetio nas, a kasnije su nam javili da smo ušli u uži izbor. Zvanično proglašenje dobitnika nagrade bit će održano u Barceloni krajem maja - navela je Ibrišimbegović.

Ibrišimbegović: Pokušavamo svima omogućiti da posjete Olimpijski muzej. PRINTSCREEN

Ona je potcrtala kako je ovo velika prilika za ovaj muzej, ali i Sarajevo, da pokaže da je istinski olimpijski grad.

- Mi smo još u šoku, nismo ni stigli da saberemo sve utiske. Za nas je i nominacija veliko priznanje i čast - rekla je ona.

Sretni su i zbog činjenice da se konačno, nakon pandemije koronavirusa i mjera koje su bile na snazi, povećao broj turista, ali i Sarajlija koje obilaze ovaj muzej.

Svečano otvoren

- Pokušavamo svima omogućiti da posjete Olimpijski muzej. Organiziramo i posjete za škole, jer imamo saradnju s Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo i "BH Telecomom“. Želimo da građani budu ponosni na to što je Sarajevo olimpijski grad - zaključila je Ibrišimbegović.

Dodala je da će tokom decembra biti organiziran veliki broj izložbi koje će privući turiste.

Podsjetimo, ovaj znameniti simbol grada potpuno je uništen tokom agresije na BiH i opsade Sarajeva. U oktobru 2020. godine Muzej je svečano otvoren i ponovo zasjao u punom sjaju.


U oktobru 2020. godine Muzej je svečano otvoren i ponovo zasjao u punom sjaju. PRINTSCREEN

Inovativne prakse

- Za prestižne nagrade EMF-a tradicionalno su mjerilo za najbolje inovativne prakse muzejskog sektora u Evropi. EMF radi u okviru posvećenosti građanstvu, demokratiji i ljudskim pravima, održivosti i premoštavanju kultura i društvenih i političkih granica, kazala je Alma Leka povodom ove nominacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.