SJETITI SE OČEVA I DJEDOVA

Muftija Fazlović na konferenciji u Orašju: Na ovom prostoru se ostvarila lijepa sinteza

Muslimani koji su se doselili u Orašje, nakon zuluma, etničkog čišćenja, oplemenili su ovu sredinu, poručio je muftija Fazlović

Muftija Fazlović: Bošnjaci su istinski sačuvali svoju kulturu. PREPOROD.INFO

A. O. / Preporod.info

7.12.2022

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović prilikom otvorenja današnje konferencije "Islamska kultura i tradicija u Orašju od sredine 19. stoljeća do danas" izjavio je da je historija platno na kojem se ispisuje ono šta se događalo.

- Kada govorimo o Bošnjacima u Orašju danas, ne možemo a da se ne sjetimo iznimno teškog vremena progona, etničkog čišćenja, kojima su bili izloženi Bošnjaci. Za svakoga od nas su to teške teme, a naročito su tegobne za ljude koji žive u Orašju. Nužno je da se oni sjete svojih očeva, djedova, predaka, da svi saosjećamo s njima ali istovremeno, a takva je ljudska sudbina i da budemo ponosni - kazao je ef. Fazlović, piše Preporod.info.

Kultura i tradicija

Kultura i tradicija jednog naroda jesu njegov etos. U Orašju islamska kultura i civilizacija živi.

- Bošnjaci su istinski sačuvali svoju kulturu i tradiciju. Iz naše kulture i tradicije mi muslimani smo u stanju da iz univerzalne perspektive oslovimo i sve druge. Ovdje u Orašju, kroz vrijeme koje je proticalo, dogodilo se to na najljepši način. Ovdje se ostvarila jedna lijepa sinteza. Muslimani koji su se doselili u Orašje, nakon zuluma, etničkog čišćenja, oplemenili su ovu sredinu, razvijali je vremenom zajedno sa svojim komšijama i hvala Bogu da od 1862. godine iz ove sredine više niko nije morao odlaziti na silu, niko nije prognan. Tako je bilo i devedesetih godina. Orašje je jedan svijetao primjer u našoj domovini Bosni i Hercegovini. Zahvalni smo Allahu, dž.š., na tome. Zahvalni smo ljudima koji ovdje žive, muslimanima i katolicima, Bošnjacima i Hrvatima. Zahvalni smo ljudima čistog i bistrog uma koji su predvodili ove narode u tako teškom vremenu - poručio je muftija Fazlović.

Naglasio je prosvjetiteljsku ulogu Salim ef. Kanlića, imama koji je u Orašju proveo svoj radni vijek i danas živi u ovome gradu.

Muftija Fazlović je istakao važnost džamije u Orašju, središta duhovnog života muslimana, i brige koju prema ovoj džamiji pokazuju njeni vakifi.

- Prije 160 godina ovdje na ovom mjestu je začeta jedna nova civilizacija, uspostavljeni su standardi. Ovaj vrijedni narod ovdje je za nekoliko godina, uz pomoć osmanske administracije, sagradio džamiju. Naše džamije su okosnice našeg duhovnog života i kulture općenito. Čestitamo muslimanima u Orašju 160 godina džamije u ovom gradu. Džamija i harem su središte ovoga grada otkako on postoji i bit će u svojoj povijesnoj ulozi, ako Bog da, i u budućnosti, naglasio je muftija Fazlović.


Na konferenciji će se iz različitih naučnih perspektiva govoriti o Orašju. PREPOROD.INFO

Vrijedan rad

Istakao je vrijedan rad Organizacionog odbora Konferencije, te važnost istraživačkog rada naših alima, intelektualaca i znanstvenika.

- Nadam se da ćemo imati snage da svjedočimo svoje identitete, kulturu i tradiciju i da budemo sljedbenici Knjige božije. Blagoslov božiji u Bosni i Hercegovini je to što ovdje imamo monoteističke religije u čijim su osnovama Božije Objave. Uvijek se trebamo vraćati toj činjenici jer je za nju vezana naša nada. Imat ćemo snage u našoj duhovnosti, našem poimanju kulture i našoj civiliziranosti da se okrenemo budućnosti i da to bude za dobrobit naših potomaka i budućih generacija. Želim da ova konferencija bude prosvjetljujuća na tom putu - poručio je muftija Fazlović.

Izlagači će tokom današnje konferencije iz različitih naučnih perspektiva govoriti o značajkama kulturnog i vjerskog života na ovom području u različitim vremenskim periodima, istaknutim pojedincima, migracijama, međuvjerskim odnosima, praktikovanju vjerskih propisa, folkloru, rukopisima i kulturnom nasljeđu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.