KONJIC

Čović nakon sastanka Osmorke i HDZ-a: Mi smo se opredijelili za zajedničku vlast, nismo odustali od legitimiteta

Cilj je stvoriti atmosferu koja će potvrditi da smo spremni za kandidatski status do kraja ove godine, rekao je Čović

Čović: Nismo odustali od legitimiteta svugdje gdje Ustav to navodi. M. SMAJKIĆ

Piše: A. O. - M. Sm.

7.12.2022

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH danas je nakon sastanka Osmorke i HDZ-a BiH koji je održan u Konjicu izjavio da više neće govoriti "HDZ i osmorka, već partneri".

 - S trećim partnerom kad budemo sjeli, u narednih pet do šest dana, usaglasit ćemo dalje elemente, a cilj je da u ovoj godini imamo Vijeće ministara i minimum usvojen budžet - rekao je Čović danas u Konjicu, dodavši da se isto odnosi i na Vladu FBiH. 

Razgovarali su o onome što opterećava odnose i kako to relaksirati, te kako će ovo partnerstvo "upražnjavati kroz resore".

Istakao je da u FBiH je to posebno dinamično za sve njih, 


- Tu jedno duže vrijeme nismo pratili ono na što nas život tjera - energetika, poskupljenja, inflacija. Vjerujem, da ćemo se bez ikakvih tenzija dogovarati. Cilj je stvoriti atmosferu koja će potvrditi da smo spremni za kandidatski status do kraja ove godine. Idemo intenzivno, svaku aktivnost usklađivati sa zakonima EU - izjavio je Čović danas između ostalog.

Dodao je da nisu odustali od pristupa legitimnog predstavljanja legitimnih naroda.

- Naravno, da imamo vrlo složenu strukturu u načenju biranja u Domu naorda kada je u pitanju biranje predsjednika odnosno potpredsjednika Vlade Federacije – poručio je Čović.

- Mi smo se opredijelili za zajedničku vlast i za to da napravimo promjene. Nismo odustali od legitimiteta svugdje gdje Ustav to navodi. Kada je u pitanju sutrašnji žrijeb - mislim da će sve biti jasno.



Čović: Trebat će nam još vjerovatno iduća sedmica da završimo ovaj proces. M. SMAJKIĆ

- Trebat će nam još vjerovatno iduća sedmica da završimo ovaj proces, odnosno, ono što smo planirali. Krajnje optimistično gledamo na partnere koji će činiti vlast u Federaciji BiH, a dogovor je da trećim partnerom to uradimo u narednih pet, šest dana, jer imali smo biletarne razgovore u proteklom periodu. I, bilateralno ćemo nastaviti oko Vijeća ministara BiH jako bi svi zajedno sjeli najdalje za sedam dana. Za to vrijeme mislim da će Predsjedništvo u svojim rukama imati mogućnost da imenuje mandatara za Vijeće ministara, drugim riječima da možemo realizirati to da u ovoj godini imamo Vijeće ministara BiH i minimalno usvojen proračun - rekao je Čović.

Što se tiče Vlade FBiH, Čović je rekao da je već izneseno to da je Nermin Nikšić predložen za predsjednika Vlade FBiH, a za predsjednicu FBiH Lidija Bradara te da se ubrzano ide ka tom putu. Dodao je da cilj isti, u ovoj godini imati Vladu FBiH i minimalno, također, budžet.

- Raspravljali smo o svemu onome što danas opterećuje odnose, a to je ključ svega. Ja mislim da ako to budemo u stanju svojim kapacitetima stranaka provesti onda smo uspjeli. Ati je da dogovaramo sve stvari, da ono što dođe na Vijeće ministara, bude pregledavanja od bilo koga, a onda pogotovo, kada dođe u Parlamentarnu skupštinu kroZ oba doma bude glatko - kazao je on.

Čović je također rekao da o konkretnim resorima nisu razgovarali te ponovio da s trećim partnerom treba sjesti i usuglasiti elemente.

- Ako imamo predsjedavajuću gospođu Krišto, ako će Ministarstvo finansija uzeti jedna strana, Ministarstvo vanjskih poslova druga strana ali to ne želimo danas dijeliti - rekao je Čović.

Naglasio je kako mi slučajno nisu odustali od pristup legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i to svugdje gdje Ustav BiH odlučuje o kolektivnim pravima naroda.

- To vam je Predsjedništvo BiH i to su domovi naroda. Kad je u pitanju okončanje procesa žrijebanja što će se desiti sutra, podaci će biti mnogo jasniji. Ovaj partnerski sadržaj će u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH za sebe vezati 70 posto, uvjerljivu većinu, a to vam je mnogo više od bilo kojeg drugog pokazatelja legitimnosti. Naravno da imamo vrlo složenu strukturu načina biranja iz domova naroda, kad je u pitanju predlaganje za predsjednika Federacije BiH i dopredsjednika. I nije isto kako će to sutra biti završeno, u jednom slučaju je to tečan postupak, u drugom to može biti komplikovanije, ali i u jednoj i u drugoj varijanti, ova partnerska većina će praviti i nositi izvršnu i zakonodavnu vlast u naredne četiri godine na razini entiteta i na razini BiH - podvukao je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.