U VLADI HNK PRELOMILI

Budžetski korisnici će dobiti po 1.080 KM, među njima i pripravnici i savjetnici, ali zdravstveni radnici diskriminirani

Vjerujemo da će oni rješenje po ovom osnovu postići u dogovoru sa svojim menadžmentima i osnivačima, kazali za "Avaz" iz Kantonalne vlade

Vlada HNK: Osigurano 13 miliona KM za bolnice i tri miliona KM za domove zdravlja. M. SMAJKIĆ

Piše: M. Smajkić

8.12.2022

Nakon svojevrsnog pritiska budžetskih korisnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji su bili spremni izaći na ulice ako im Kantonalna vlada ne uplati, umjesto planiranih 400 KM, iznos od 1.080 KM, kao jednokratnu novčanu pomoć, na današnjoj sjednici se dogodio obrat.

Tako je u nastavku sjednice Vlade HNK usaglašen rebalans za ovu godinu, u kojem je planirano šest miliona KM na ime, upravo, dodatne podrške zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.

- Na ovaj način Vlada je osigurala potrebne preduvjete na temelju kojih je jednoglasno usvojila Odluku o isplati 1.080 KM na ime podrške korisnicima budžeta HNK - saopćili su iz Vlade HNK.


Masovni protesti

Istaknuto je kako se ova odluka odnosi i na asistente u nastavi, pripravnike i savjetnike, dok su, s druge strane, izuzeti predsjednik Vlade, ministri i zastupnici u Skupštini HNK.

Također, ova odluka se ne odnosi na zdravstvene radnike, koji su, pak, danas poručili da će održati masovne proteste ako oni po tom osnovu budu diskriminirani.



Pomoć zdravstvenom sistemu

- Cijeneći izuzetno sve ono što čine zdravstveni radnici i poštujući njihov rad u cijelosti i danas smo pokazali da kao Vlada pokušavamo maksimalno pomoći našem zdravstvenom sistemu. To smo učinili davanjem saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2022. godinu u kojem je osigurano dodatnih 13 miliona KM zdravstvenim ustanovama. Također, izmjenama i dopunama našeg budžeta smo predvidjeli još tri miliona KM na ime podrške domovima zdravlja u HNK što je potvrda kako Vlada, uistinu, ima razumijevanja za zdravstveni sistem HNK. Što se tiče, konkretno, nadoknade u iznosu od 1.080 KM ona se odnosi na budžetske korisnike. Vjerujemo da će zdravstveni radnici rješenje po ovom osnovu postići u dogovoru sa svojim menadžmentima i osnivačima - odgovoreno nam je iz Vlade HNK na upit o tome zbog čega su iz ove odluke izostavljeni zdravstveni radnici u HNK.

Također, rečeno je da Vlada HNK pozvala osnivače i menadžment zdravstvenih ustanova da dodatnim sredstvima još snažnije poduzmu sve mjere kako bi se poboljšao materijalni status radnika u zdravstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.