PLAN POSJETE

Blinkenov savjetnik u srijedu stiže u Sarajevo: Jedna od tema razgovora vladavina prava

On će sa predstavnicima institucija vlasti u BiH razgovarati i o ekonomskim, energetskim i odbrambenim reformama

Chollet: Sastat će se sa zvaničnicima BiH. AP

H. J. I.

9.12.2022

Specijalni savjetnik državnog sekretara SAD Derek Chollet otputovat će sa međuagencijskom delegacijom na Kosovo, u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Belgiju od 11. do 17. decembra. 

Ova posjeta naglašava trajnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država miru, stabilnosti i prosperitetu regije.


Normalizacija odnosa Srbije i Kosova

Od 12. do 13. decembra, Chollet otputovat će u Prištinu, Kosovo, gdje će se sastati sa zvaničnicima vlade i drugim političkim liderima kako bi razgovarali o nastavku saradnje u nizu pitanja, uključujući napore SAD da unaprijede integraciju Kosova u evropske i euroatlantske strukture, uključujući dijalog uz posredovanje EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenog na međusobno priznavanje.

13. decembra će nastaviti put u Beograd, gdje će sa rukovodstvom Vlade Srbije razgovarati o energetskoj bezbjednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije – članstvu u EU. On će također razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbjednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kako bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Kosovom.

U Sarajevo stiže u srijedu

Savjetnik Chollet 14. decembra stiže u Sarajevo, u Bosnu i Hercegovinu, kako bi se sastao s predstavnicima institucija vlasti BiH kako bi razgovarao o vladavini prava, ekonomskim, energetskim i odbrambenim reformama, kao i sa zvaničnicima uključenim u borbu protiv korupcije i drugih teških zločina. On će također otputovati u Skoplje, u Sjevernoj Makedoniji, gdje će se sastati sa čelnicima vlade radi razgovora o nizu pitanja, uključujući energetiku, ekonomiju i borbu protiv korupcije.

Dan kasnije Chollet će otputovati u Podgoricu, Crnu Goru, kako bi se sastao sa liderima vlade i civilnim društvom kako bi razgovarali o trenutnom političkom ćorsokaku, zajedničkoj posvećenosti regionalnoj bezbjednosti i kontinuiranom napretku Crne Gore ka euroatlantskim integracijama. U Zagrebu, Hrvatska, savjetnik će se sastati s vladinim dužnosnicima kako bi razgovarali o saradnji u sektoru odbrane, evropskoj energetskoj sigurnosti, kao i ekonomskom prosperitetu i sigurnosti u regiji, te će finalizirati hrvatske sporazume o međusobnoj pravnoj pomoći i ekstradiciji sa Sjedinjenim Državama.

Posjeta Briselu

Savjetnik Chollet će zatim otputovati u Brisel, od 16. do 17. decembra kako bi razgovarao o saradnji sa evropskim partnerima i saveznicima na nizu globalnih pitanja, uključujući kontinuiranu podršku Ukrajini, putu pristupanja EU i evropskim integracijama zemalja zapadnog Balkana, energetskoj sigurnosti i dijalog između Kosova i Srbije uz posredovanje EU, saopćeno je iz State Departmenta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.