"AVAZ" NA LICU MJESTA

Šmit nakon dvodnevne sjednice PIC-a: BiH ima historijsku šansu, nadam se da su vremena blokada iza nas

Pratit ćemo situaciju i kada je u pitanju integritet izbora, imali smo razgovor o temama koje se tiču nedostatka integriteta izbornog procesa, poručio je Šmit

Šmit: Nije vrijeme da se političari poigravaju s izbornim tijelom. Fena

Piše: A. Kukić

9.12.2022

Politički direktori Upravnog odbora (UO) Vijeća za provedbu mira (PIC) završili su danas u Sarajevu sjednicu na kojoj su bili razmatrani ključni izazovi u BiH nakon što su završeni Opći izbori 2022.

Sjednica PIC-a počela je jučer diskusijom o stanju vladavine prava u BiH. Razmatrali su također ključna pitanja nakon održavanja općih izbora, kao što je brzo formiranje vlasti, politička kohezija, izgradnja institucija, te EU integracije.

Nakon dvodnevne sjednice, prisutnima se obratio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt). 

- Usvojen je komunike nakon sastanka PIC-a. Intenzivno je razgovarano o BiH koja ima historijsku šansu da ostvari napredak na putu ka evropskim integracijama. Nakon održanih izbora i ohrabrujućeg napretka u formiranju insititucija vlasti. Kandidatski status bi bio prvi korak, a nakon toga slijedi pravi posao. Ništa značajno se ne može ostvariti bez napora. Usaglasili smo se da ćemo nastaviti pružati podršku BiH na njenom EU putu. Nakon dugo vremena letargije nešto se počinje dešavati. Ovo je sada mogućnost da političari ove zemlje rade u službi građana i poboljšaju njihov život BiH bi trebala postati dio evropske porodice sto je prije moguće. Političari se biraju da bi donosili odluke, neki su pokazali nakon izbora da su spremni djelovati. Nadam se da su vremena blokada iza nas - rekao je Šmit. 

Očekuje da će formiranje institucija biti završeno u dogledno vrijeme i da nema mjesta za blokade.

- Također smo imali intenzivne razgovore jučer na sjednici, glavni tužilac zajedno sa predsjednikom Suda BiH i sa predsjednikom VSTV-a smo razgovarali. Oni su bili naši gosti na sjednici. Danas smo imali razgovor sa gospodinom Denisom Zvizdićem koji je govorio o aktivnostima u parlamentu i ohrabrujuće je da ima neki plan. Pratit ćemo situaciju i kada je u pitanju integritet izbora, imali smo razgovor o temama koje se tiču nedostatka integriteta izbornog procesa - poručio je Šmit. 

Šmit: Bilo nam je zadovoljstvo čuti da glavni tužilac poduzima aktivnosti. A. KUKIĆ

- Bilo nam je zadovoljstvo čuti da glavni tužilac poduzima aktivnosti. Govorio je o predmetima koji se formiraju o izbornim krađama. Kretanje ka evropskim integracijama je najvažnije za najmlađe generacije. Ja im poručujem ostanite ovdje i pozivam mlade ljude da daju svoj doprinos. Siguran sam da ima ljudi koji su spremni da doprinesu formiranju vlasti. Nije vrijeme da se političari poigravaju sa biračima. Pratimo komentare koji se pojavljuju i svima bih poručio da iskoriste priliku koja je data Balkanu i usvoje potrebne zakone - rekao je on. 

Pred nama su veliki izazovi, ali smatram da su to stvari u koje vrijedi uložiti trud, dodao je Šmit. 


Šmit: Ovo će nam otvoriti put za reforme koje treba uraditi. A. KUKIĆ

- Ovo će nam otvoriti put za reforme koje treba uraditi. Vidjeli smo da su neka zakonska rješenja ponuđena. Mislili smo da možemo osigurati produžetak nastavak misije Althea. Visoki predstavnik je dobio podršku međunarodne zajednice. U komunikeu imate vise detalja o onome o čemu smo razgovarali. Fokusirat ćemo se na koordiniranje finansijske podrške BiH - zaključio je Šmit.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.