NAKON SJEDNICE IK SNSD-A

Dodik otkrio koji su njegovi uslovi za dogovor s Osmorkom

CIK pokušava da u kontinuitetu smanji značaj ulogu i podršku koju u narodu ima SNSD, rekao je

Milorad Dodik: CIK radi protiv SNSD-a. M.M./ATAImages/PIXSELL

S. S.

9.12.2022

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da su koncipirani skoro svi elementi za formiranje novog saziva Vlade RS i da će ovaj proces biti završen nakon konstitutivne sjednice Vijeća naroda RS koja bi trebalo da bude održana polovinom naredne sedmice.

- Efikasno je završeno konstituisanje Narodne skupštine RS, kao i postupak izbora delegata u Vijeće naroda RS i Dom naroda Parlamenta BiH - rekao je novinarima Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Tema neće biti raspodjela funkcija

On je istakao da je jasno da su aktivnosti Centralne izborne komisije BiH "usmjerene protiv SNSD-a."

- CIK pokušava da u kontinuitetu smanji značaj ulogu i podršku koju u narodu ima SNSD. Ponovo se pokušava na nivou Sarajeva odlučivati ko su srpski delegati u Domu naroda Parlamenta BiH - dodao je Dodik.

On je naveo da SNSD na zajedničkom nivou ima najviše predstavnika i da je nezaobilazno da dobije i četvrtog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, kao i da Borjana Krišto iz HDZ-a BiH ima podršku SNSD-a da bude predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Sutra je prvi zvanični razgovor sa Osmorkom i to nije oko raspodjele funkcija.

"SDA radila protiv svih projekata u RS"

Mislimo da ministar vanjskih poslova treba da pripadne Srbima, jer Hrvatima pripada mjesto predsjedavajućeg, ali je to nešto što sigurno neće biti sutra tema razgovora sa Osmorkom.

- Ali uslov za vlast i dogovor je da bude deblokada projekata u RS, poput gasovoda, aerodroma u Trebinju i slično. Ako toga nema, nema ni dogovora. Mi nećemo nijedan projekat iz FBiH blokirati. Ako to bude moguće, nastavit ćemo sa njima sa razgovaramo, a ako nije, tražit ćemo druge partnere - rekao je Dodik.

Dodao je da je SDA otvoreno radila protiv svih projekata u RS.

- BiH ima šanse ako postoji automatizam. A imamo puno primjera onemogućavanja. Vjerujemo da ljudi iz Osmorke žele da promijene to, ali i tamo ima ortodoksnijih od SDA - rekao je Dodik.

Sjednici su prisustvovali potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković, te visoki funkcioneri stranke, među kojima su Slavko Mitrović, Zoran Tegeltija, Nada Tešanović, Denis Šulić, Sanja Vulić, Siniša Karan i Radovan Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.