DAN LJUDSKIH PRAVA

Sastali se Bećirović i Sejdić: Raditi na sistemskim rješenjima koja bi Romima u BiH omogućila da ostvaruju svoja prava

Član Predsjedništva BiH dr. Bećirović naglasio je da implementacija presude "Sejdić-Finci", ali i drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava po istom pitanju, treba biti imperativ za nove vlasti u BiH

N. Aj.

10.12.2022

Sastanak Sejdića s članom Predsjedništva BiH Bećirovićem. Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primio je u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava Dervu Sejdića, predsjednika Udruženja Roma "Kali Sara - Romski informativni centar".

Dervo Sejdić je poznati borac za prava manjina i jedan od podnosilaca tužbe pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, a koja je rezultirala presudom u predmetu "Sejdić - Finci".

Na sastanku je istaknuto da, nažalost, ni nakon 13 godina presuda u predmetu "Sejdić - Finci" nije provedena, što je ocijenjeno poraznim za državu Bosnu i Hercegovinu. Član Predsjedništva BiH dr. Bećirović naglasio je da implementacija ove, ali i drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava po istom pitanju, treba biti imperativ za nove vlasti u BiH.

Sagovornici su razgovarali i o konkretnim problemima s kojima se suočava romska zajednica u Bosni i Hercegovini, te je istaknuto kako je potrebno raditi na sistemskim rješenjima koja bi Romima u našoj državi omogućila da ostvaruju svoja politička, obrazovna, kulturna, socioekonomska, kao i sva druga prava.

Prema Univerzalnoj deklaraciji o pravima čovjeka, kao i prema Ustavu BiH, ljudska prava su nedjeljiva, pripadaju svakom čovjeku i građaninu bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, te stoga moraju biti prioritet svih nivoa vlasti u BiH u narednom periodu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.