ODRŽANA U RADON PLAZI

Završena konferencija "Cyber sigurnost" u organizaciji "Dnevnog avaza": Ovo su zaključci

Stručnjaci za cyber sigurnost ponudili su brojna rješenja

Sa današnje konferencije "Cyber sigurnost". Avaz

Piše: E. D. A.

10.12.2022

U sarajevskom hotelu "Radon Plaza" danas je održana konferencija "Cyber sigurnost" koju je organizirao "Dnevni avaz".

Cilj ove konferencije bio je da se prikaže realno stanje o informacionoj sigurnosti u Bosni i Hercegovini sa fokusom na prijetnje prema ključnoj infrastrukturi te korporativnoj sigurnosti informacionih sistema.

Učestvovale su brojne državne institucije i to Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Federalna uprava policije (FUP), Ministarstvo unutrašnjih poslova RS (MUP RS), Ministarstvo unutrašnjih poslova KS (MUP KS) te Ambasade SAD, Velike Britanije, kao i predstavnici Delegacije Evropske unije, NATO-a, EUFOR-a te predstavnici domaćih kompanija.

Ne poznaje granice

Na konferenciji je govora bilo i o kapacitetima BiH za cyber odbranu odnosno ratovanje.

Činjenica je da privredni subjekti odnosno privatne kompanije, trpe ogromne štete, a o čemu je na "Avazovoj" konferenciji biti najviše govora.

Šefica Političkog odjela pri EU kancelariji u BiH Elisabet Tomašinec istakla je da digitalizacija otvara niz mogućnosti za društvo, ali da s tim dolaze i izazovi.

Sa današnje konferencije "Cyber sigurnost" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

- Cyber kriminal ne poznaje granice i iz tog razloga ne trebaju postojati granice ni u saradnji u borbi protiv cyber kriminala - poručila je.

Podsjetila je da BiH potpisala niz međunarodnih sporazuma i konvencija koje se tiču cyber sigurnosti, te da je se u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju izračito spominje ta vrsta sigurnosti koja mora biti implementirana odmah.


Naglasila je da kompanije širom svijeta gube ogromne novce zbog manjka sigurnosti, a da neke odlaze i u bankrot, te da je vrlo važno djelovati pravovremeno. 

Zato je EU, dodala je, odlučila da finansira opsežan regionalni program koji će se fokusirati na izgradnju kapaciteta za cyber sigurnost te da će obuhvatiti cijeli zapadni Balkan.

Poboljšati zaštitu i zakone

Glavni razlog za cyber napade, najčešće su, iznuda novčanih sredstava, ali i špijunaža.

- Ruska invazija na Ukrajinu se također preselila u cyber prostor gdje nema nacionalnih granica. Zbog toga Evropska unija poboljšava svoje načine zaštite kao i zakone - kazala je Tomašinec.

Specijalista za informacijsku sigurnost Sanela Stupar je na konferenciji govorila o usklađenosti poslovanja sa cyber sigurnošću, ističući da sve organizacije, bez obzira na zakone koje BiH nema, može usvojiti politiku sigurnosti, strategiju i plan unutar organizacije.


Sljedeći korak je, pojasnila je, edukacija zaposlenika, sigurnosni alat i stručnjaci koji će vršiti konstantni monitoring.

Saša Petrović, istražitelj Federalne uprave policije (FUP) i stručnjak za Cyber sigurnost detaljnije je pojasnio kako se FUP bori protiv cyber napada, koji su najčešći oblici cyber napada u našoj zemlji, koji su motivi počinioca i vidovi komunikacije.


Sa današnje konferencije "Cyber sigurnost" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Saša Mrdović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i IT stručnjak, prisutnima je pojasnio kako funcksionira zloupotreba mobilnih telefona za upad u mrežu organizacije.

On je pojasnio na koji način se može preko aplikacija koje se instaliraju na telefon putem Apple Storea ili Trgovina Google Play, pristupiti podacima koji se nalaze na telefonu.


Predrag Puharić, voditelj projekta Akademskog CERT-a Ambasade Velike Britanije u BiH te "Cyber Security Excellence Centra" upoznao je prisutne o pojmu CERT i šta je njegova uloga.

On je naveo da je to provjera sigurnosti. Istakao je i to da je BiH još uvijek posljednja država na Balkanu bez funkcionalnog nacionalnog CERT-a.

- Slučaj u BiH je takav da ono što treba država da uradi, rade nevladine organizacije. Sveobuhvatan program je takav da nemamo kurikulume u obrazovanju o ovakvim temama, gdje bi se građani educirali i obrazovali - istakao je Puharić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.