ELEMENTARNA NEPOGODA

Poplave u Sanskom Mostu: Noćas se oglasile sirene za uzbunu, brojna naselja pod vodom

Najteža situacija je u mjestima Vrše, Naprelje, Stari Majdan, Trnova, kao i naseljima Alagića polje i Zdena gdje su lokalni vodotoci napustili svoja korita i stigli do kuća i domaćinstava, a pojedina su i poplavljena, navode iz Civilne zaštite

H. J. I.

11.12.2022

Sanski Most pod vodom: Vodostaj Sane dostigao kritičnu tačku - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Zbog obilnih padavina u Sanskom Mostu proglašena je elementarna nepogoda. Izlile su se rijeke Bliha i Zdena, koje su poplavile brojna naselja kao i glavnu ulicu Prijedorsku gdje je voda ušla u poslovne objekte.

Tokom protekle noći oglasile su se sirene za uzbunu zato što je vodostaj Sane dostigao kritičnu tačku od 347 centimetara.

Mještani strahuju da bi se mogla izliti iz korita s obzirom da kiša još uvijek pada, a i za danas su prognozirane velike količine padavina za sjever Bosne i Hercegovine i izdato je narandžasto upozorenje.


- Najteža situacija je u mjestima Vrše, Naprelje, Stari Majdan, Trnova, kao i naseljima Alagića polje i Zdena gdje su lokalni vodotoci napustili svoja korita i stigli do kuća i domaćinstava, a pojedina su i poplavljena. Trenutno je kritična situacija i u samom centru grada gdje je Zdena na pojedinim mjestima izlila iz korita, tako da se i Prijedorska ulica nalazi pod vodom. Dodatni problem stvaraju i podzeme vode. Obzirom da se u narednom periodu i dalje očekuju kišne padavine, Općinska služba civilne zaštite je cijelo vrijeme u stanju pripravnosti, i nalazi se na terenu, gdje zajedno sa raspoloživim materijalno teničkim sredstvima, te uz pomoć građana provodi mjere zaštite i spašavanja. Građanima su dostupni brojevi Civilne zaštite na koji se mogu obratiti 121 i 037 685 613 - navode iz Civilne zaštite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.