RAZGOVOR

Ministrica pravde Austrije Alma Zadić za "Avaz": Borite se protiv korupcije

Potrebni su konkretni koraci, posebno u oblastima vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i borbe protiv korupcije

Zadić: Sve ide suviše sporo. Facebook

Piše: Al. Bajramović

12.12.2022

Dani nas dijele od saopćavanja definitivne odluke o kandidatskom statusu BiH, a stanje u državi ne pokazuje pomake na evropskom putu pa je već svakome jasno da će pozitivna odluka predstavljati dar i poticaj da bh. institucije konačno počnu da rade.

Ministrica pravde prijateljske Austrije Alma Zadić političku situaciju na zapadnom Balkanu, a posebno u BiH, ocjenjuje složenom.


Puna podrška

- Suštinske reforme koje su važne za građane Bosne i Hercegovine provode se sporo ili nikako. Stoga je potrebna jasna politička spremnost da se neophodne reforme provedu. Zato sam ja, kao ministrica pravde, ali i austrijska vlada ponudile našu podršku, posebno kada su u pitanju vladavina prava, nezavisnost pravosuđa i borba protiv korupcije - kazala je Zadić.


Status kandidata

Kako je istakla, Austrija će nastaviti činiti sve što je u njenoj moći kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

- Što se tiče procesa EU integracija, ne smijemo primjenjivati dvostruke standarde, inače će EU trajno izgubiti kredibilitet. I dalje apeliram na sve relevantne aktere u BiH, posebno političare, da ovu ponudu shvate ozbiljno i pokrenu važne reforme. Potrebni su konkretni koraci, posebno u oblastima vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i borbe protiv korupcije. Ove reforme su osnovni preduvjet za održivo poboljšanje života građana - potcrtala je Zadić.

Jačati EU porodicu

Zadić je kazala da EU ima jasnu odgovornost prema državama zapadnog Balkana, od kojih su neke zemlje kandidati godinama.

- Ne smijemo zaboraviti na zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu. S obzirom na rat u Ukrajini, jačanje evropske porodice, koja uključuje i BiH, jasan je prioritet - kazala je Zadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.