PREMIJER USK

Mustafa Ružnić za "Avaz": Štete od poplava su ogromne, vodostaj Une je u padu

Mi smo već sredstva koja imamo na raspolaganju kada je u pitanju kanton i Civilna zaštita USK pripremili za Sanski Most i Bosansku Krupu, rekao nam je Ružnić

Ružnić: Sada će komisije za procjenu šteta krenuti na teren. Facebook / Fena

Piše: H. J. I.

12.12.2022

U skoro svim gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona obilne padavine u prethodna dva dana uzrokovale su poplave koje su nanijele veliku materijalnu štetu. Najteža situacija je u Bihaću, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi. Nakon Sanskog Mosta, stanje prirodne nesreće proglašeno i u Bihaću i Bosanskoj Krupi. 

Premijer USK Mustafa Ružnić je za portal "Avaza" istakao da su od jučer sve civilne zaštite na terenu.  



- Civilna zaštita je što se tiče kantona obavijestila Civilnu zaštitu FBiH kao i kantonalne civilne zaštite da nam se stave na raspolaganje ukoliko se stanje ne bi smirilo. Noćas je došlo do smirivanja situacije. Vodostaj rijeke Une je jedino kada je u pitanju Bosanska Krupa bio na višem nivou jutros. Prije otprilike sat vremena vodostaj je krenuo u blago opadanje - rekao nam je Ružnić.

Ističe da su štete ogromne, posebno kada su u pitanju Bosanska Krupa i Bihać.


- Mi smo već sredstva koja imamo na raspolaganju kada je u pitanju kanton i Civilna zaštita USK pripremili za Sanski Most i Bosansku Krupu. Naravno, sada će komisije za procjenu šteta krenuti na teren. Na osnovu toga ćemo sačiniti izvještaj. Od ostalih Civilnih zaštita vjerovatno ćemo tražiti samo aparate za isušivanje objekata i pumpe za ispumpavanje vode.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković ponudio je danas pomoć gradu Bihaću kako bi se što prije sanirale štete od poplava. Premijer Ružnić je istakao da će na osnovu procjena koje dobiju vidjeti koliko im je potrebno materijalnih i tehničkih sredstava.



- Uglavnom, više nisu u pitanju finansije, više je u pitanju materijalna podrška, pumpe, aparati za isušivanje. Mi ćemo odmah ko nam je tu najbliži pozvati u ispomoć - zaključio je Ružnić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.