ODRŽAN U SUBOTU

Reakcije u RS na sastanak SNSD-a i Osmorke: Neće biti kočenja projekata

Što se tiče pozicija u Vijeću ministara, do sada sa gospodinom Izetbegovićem skoro da nismo imali nikakve pozicije u Vijeću ministara sem jednog zamjenika ministra, izjavio je Nenad Stevandić

Sa održanog sastanka. Printscreen

H. J. I.

12.12.2022

Dogovor sa Osmorkom objeručke su prihvatili i koalicioni partneri SNSD-a. Dobro je, kažu, što neće biti kočenja projekata i što se konačno počelo razgovarati na zajedničkom nivou. Po svemu sudeći, Vijeće ministara će biti formirano brže nego ranijih godina.

- Ako to bude ispoštovano kroz ovaj mandat za koji se priprema izbor nove Vlade RS, odnosno Vijeća ministara, to će samo po sebi biti dovoljno u odnosu na neke prethodne periode kada je to zaista bilo nemoguće i zabrinjavajuće - izjavio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.


Partnerski odnos

U Vijeće ministara bi trebalo ući više stranaka nego ikada prije. SNSD i Osmorka o pozicijama još nisu pregovarali. Dijelu kolača nadaju se i neki drugi.

- Što se tiče pozicija u Vijeću ministara, do sada sa gospodinom Izetbegovićem skoro da nismo imali nikakve pozicije u Vijeću ministara sem jednog zamjenika ministra, agencije su bile na čekanju nismo imali direktorskih mjesta, nadamo se da ćemo to sada da popravimo - izjavio je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Na razgovorima, kažu u SNSD-u , nije bilo uslovljavanja. Radi se o partnerskom odnosu.

- Ovdje smo u kapacitetu punih partnera bez namjere da bilo kome ko ispunjava želje. Mi imamo i želimo sa partnerima sjednemo i otvorimo pitanja koja mislimo da treba da se rješavaju na nov način - izjavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.


Imena još nisu poznata

Kako će izgledati novi saziv Vijeća ministara, malo ko se usudi da licitira. O imenima ministara i dalje se samo spekuliše.

- To je jako teško reći u ovom momentu upravo zbog te promjene koju smo pomenuli da Bošnjaci imaju nove predstavnike na državnom nivou. Odnosno da se ne radi o koaliciji tri najveće stranke u PD PS BIH. Sada je pitanje kako će ta široka koalicija, tih devet stranaka pristupiti tim pregovorima - smatra politički analitičar Filip Matić.

Što se Osmorke tiče, priča se da bi u Ministarstvo sigurnosti mogao Elmedin Konaković. Kad je riječ o SNSD-u, neki od dosadašnjih članova Vijeća ministara mogli bi tu i da ostanu, piše ATV.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.