NJUJORK

Bramerc: Pred vijećem sigurnosti UN-a kritikovao Srbiju i Zorana Milanovića zbog negiranja genocida u Srebenici

Dodao je i da su u RS visoki zvaničnici hvalili ratne zločince koje je osudio Haški tribunal

Bramerc: U saradnji tužilaca iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore ima naznaka napretka. AP

E. Ć.

12.12.2022

Serž Bramerc (Serge Brammertz), glavni tužilac sudskog Mehanizma u Hagu, rekao je pred Vijećem sigurnosti UN-a da "građansko društvo" u Srbiji negira ratne zločine i slavi zločince, tvrdeći da samo u Beogradu ima više od 150 murala generala VRS-a Ratka Mladića, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u srebrenici i zločina u Bosni i Hercegovini.

- U Srbiji, građansko društvo je prigrlilo atmosferu negiranja ratnih zločina i slavljenja zločinaca koju su stvorili političari. Više od 150 murala Ratka Mladića izbrojano je samo u Beogradu - rekao je Bramerc u Njujorku.

Kako kaže Bramerc, negiranje zločina rasprostranjeno je i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Tako je naveo primjer predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji "nastavlja dovoditi u pitanje da je u Srebrenici počinjen genocid". Dodao je i da su u RS visoki zvaničnici hvalili ratne zločince koje je osudio Haški tribunal.

- To nisu riječi i dijela na marginama, već u političkim i kulturnim centrima regionalnih društava. Slavljenje ratnih zločinaca i revizionističko negiranje nedavnih zlodjela je postalo preovlađujući pravac - naveo je Bramerc.

On je, govoreći u nužnosti saradnje tužilaca za ratne zločine u regionu, kritikovao Hrvatsku zbog odbijanja da sudi osumnjičenim Hrvatima. 

Bramerc je istakao da u saradnji tužilaca iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore ima naznaka napretka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.