ODRŽALI SASTANAK

Naša stranka: Zahtjevi Udruženja poslodavaca su opravdani i zalagat ćemo se za njihovo ispunjenje

Poslodavci su predstavili svoja rješenja koja se odnose na stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta, rast konkurentske sposobnosti domaće privrede i povećanje životnog standarda građanki i građana

Sa današnjeg sastanka. Naša stranka

H. J. I.

13.12.2022

Predstavnici Naše stranke održali su sastanak s Udruženjem poslodavaca Federacije BiH.

Poslodavci su predstavili svoja rješenja koja se odnose na stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta, rast konkurentske sposobnosti domaće privrede i povećanje životnog standarda građanki i građana. Radi se o setu propisa u čiju implementaciju moraju biti uključeni svi nivoi vlasti. 


Neki od zahtjeva poslodavaca

Neke od stvari koje poslodavci traže su: izmjene Zakona o PDV-u, tj. njegovo usklađivanje sa zahtjevima Evropske unije, izmjena Zakona o strancima koja bi dovela do liberalizacije radne snage, rasterećenje poreza na rad i smanjenje stope doprinosa što bi dovelo do povećanja plata radnicima, reforma obrazovanja u skladu sa zahtjevima tržišta rada.

Iz Naše stranke su rekli da su zahtjevi poslodavaca u potpunosti opravdani te da su se kao stranka i dosad zalagali za većinu stvari koje poslodavci traže. Međutim, od ove godine smatraju da bi političko zalaganje Naše stranke moglo biti učinkovitije s obzirom na to da će Naša stranka, pored kantonalnog nivoa, sigurno participirati i na federalnom nivou vlasti, a u zavisnosti od pregovora koji će uslijediti i na državnom nivou vlasti.


Ko je sve prisustvovao sastanku

Sastanku su, u ime Naše stranke, prisustvovali: Edin Forto, predsjednik Naše stranke, Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke i Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH.

U ime Udruženja poslodavaca sastanku su prisustvovali: Mario Nenadić, predsjednik Udruženja, Adnan Smailbegović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja, Igor Baroš, zamjenik predsjednika Skupštine Udruženja i Adem Hanić, član Upravnog odbora Udruženja.

Sastanku je prisustvovala i Vera Arnautović, direktorica KJKP Rad Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.