ŠTA SE ČEKA

Zoran Pavlović o stanju na tržištu: Gorivo jeftinije, mora biti i hrana!

Sjetimo se situacije s brašnom, vreća od 25 kilograma koštala je manje od 20 maraka, a onda je na kraju dostigla cijenu od skoro 40 KM

Kupovna moć građana sve slabija. Ilustracija

Piše: A. Kukić

14.12.2022

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su na najniži nivo u ovoj godini. Razlog je, kažu analitičari, taj što se trgovci plaše recesije.

S obzirom na to da su trgovci u proteklom periodu rast cijena pravdali visokim cijenama nafte, očekivati je da će u narednom periodu doći do lančanih pojeftinjenja, što bi dovelo do značajnog rasterećenja budžeta građana, čija je kupovna moć sve slabija.


Nove kalkulacije

Pad cijena goriva u BiH u startu je spriječio novi val poskupljenja brašna koji je bio najavljen za kraj ove godine.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kazao je za “Avaz”da je realno očekivati da trgovci korigiraju cijene u narednom periodu.

- Zaista se može i mora očekivati da će trgovci i isporučioci roba, posebno prehrambenih proizvoda, napraviti nove kalkulacije, imajući u vidu da je gorivo pojeftinilo, i da će intervenisati na cijenama svojih proizvoda - istakao je Pavlović.


Pavlović: Potrebna intervencija. AVAZ

Tržišne inspekcije, smatra, ne rade posao kako treba, odnosno poslu ne pristupaju na ozbiljan način.

- Sjetimo se situacije s brašnom, vreća od 25 kilograma je koštala manje od 20 maraka, a onda je na kraju dostigla cijenu od skoro 40 maraka. Kada je prestala histerija u vezi s kupovinom zaliha, onda su spustili cijenu na 33 marke, a sada čak negdje i na 27 KM.

Hoću da kažem, mi nemamo tržišnu inspekciju koja bi pratila trgovinske kalkulacije - potcrtao je Pavlović.

Dodaje da se problem pojavi i onda kada neki trgovac formira cijene više od onih koje je država propisala, jer novčana kazna, a koja se nekad i ne naplati, nije sama po sebi dovoljna.


Realan razlog

- Postoji realan razlog i potreba da se cijene snize i mislim da udruženja potrošača moraju biti glasnija u tome da to zvanično i traže - kazao je Pavlović.


Odgovorni prema sebi

Kupci se trebaju ponašati odgovorno, prvenstveno prema sebi, na način da izbjegavaju kupovinu onih artikala kojima je cijena „prenapuhana“.

- Mi kao kupci treba da se ponašamo tako da izbjegnemo skupe artikle pa će oni koji su pametni napraviti korekciju cijene naniže i imati najveći promet - kazao je Zoran Pavlović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.