POSLANIK U NSRS

Pojavile se informacije da će Hurtić biti ministar u Vladi RS, on za "Avaz" poručio: Čekamo okončanje pregovora

Mi imamo principe, stavove koji se trebaju ispoštovati, nećemo ući u vlast na principu "eto vam jedno ministarstvo", rekao je Hurtić za "Avaz"

Sevlid Hurtić: Na sjednici Narodne skupštine RS će se sve znati. Facebook

Piše: S. Spahić

14.12.2022

U pojedinim medijima se počelo licitirati imenima ministara u novoj Vladi RS. Od stranaka sa sjedištem u RS-u je već poznato ko je većina i na osnovu toga nije teško zaključiti ni koje stranke bi mogle imati ministre, ali ono što izaziva pažnju javnosti je to da li će predstavnici Pokreta za državu biti dio nove većine.

Pojavile su se informacije da bi novi ministar trgovine i turizma mogao biti Sevlid Hurtić, predsjednik BH Zelenih, koji je izabran za poslanika u Skupštini RS ispred Pokreta za državu. 

Tim povodom smo kontaktirali ovog poslanika, koji je već dugo prepoznatljiv u političkom životu Doboja.

Sutra sjednica Vijeća naroda RS

- Ne mogu potvrditi da ću biti ministar, dok ne bude zvanično, dok ne bude gotov drugi krug pregovora. Mi smo bili na razgovorima kao Pokret za državu da uđemo u vlast, jer su to potpisali predsjednici stranaka u sporazumu. Naravno, mi imamo principe, stavove, koji se trebaju ispoštovati, nećemo ući u vlast na principu "eto vam jedno ministarstvo". Razgovaramo da uđemo u punom kapacitetu u Vladu RS i institucije - rekao je Hurtić za portal "Avaza".

Sutra će se održati sjednica Vijeća naroda RS, a ubrzo bi se trebala održati i sjednica Narodne skupštine RS.

- Na toj sjednici Narodne skupštine RS će se sve znati - kazao je Hurtić i podsjetio da je dogovor o učešću vlasti postojao još prije predizborne kampanje. 

- Dogovor je bio da sistemski pomognemo ljudima koji žive bez obzira ko bio većina. Ne možeš da ne budeš nigdje, a da pomažeš ljudima, jer nemaš načina - dodao je Hurtić za ""Avaz".

Predstavnici manje zastupljenih grupacija na određenom prostoru uglavnom uzimaju učešće u vlasti.

- Bošnjaci u RS su jedini koji u prethodnih 10 godina u jednom periodu nisu bili u vlasti. Bili su i u Crnoj Gori, u Srbiji, na Kosovu i svim ostalim zemljama. Kada nismo bili u vlasti time ništa nismo dobili - zaključio je Hurtić za "Avaz".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.