ZDRAVSTVO

Ministar Vranić za "Avaz": Pacijenti na preglede ne čekaju duže od 30 dana

Ni Ministarstvo ni Zavod koji refundira troškove nisu uočili veći priliv pacijenata u privatnom sektoru, kazao je Vranić

Vranić: Bez čekanja. AVAZ

Piše: E. Abaz

14.12.2022

Pravilnik o zdravstvenim uslugama za koje se ne može formirati lista čekanja na području Kantona Sarajevo stupio je na snagu u septembru.

Prema tom pravilniku, zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana da pacijentu pruži određenu uslugu. Ako to nije u mogućnosti, pacijent može otići bilo gdje, pa i u privatnu praksu, i obaviti pregled koji mu treba, a troškove će mu refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS u roku od najviše 30 dana.

Već navikli

Pravilnik je pokrenulo Ministarstvo zdravstva KS, s Harisom Vranićem na čelu.

Kako je rekao u razgovoru za „Avaz“, otkad je ovaj pravilnik na snazi, nije primijećen veliki odliv pacijenata iz javnog sektora u privatni.

- Pritisak na privatni sektor zaista nismo uočili, ni u Ministarstvu, a ni u Zavodu koji refundira troškove. Zdravstveni sektor, onakav kakvog smo ga zatekli, podijeljen je na javno i privatno zdravstvo, a koji su, prema zakonu, potpuno izjednačeni te su njihovi i nalazi i pregledi podjednako validni - kazao je Vranić.

Istakao je da postoji vjerovatnoća da su se pacijenti ipak odlučili čekati u zdravstvenim ustanovama u kojima su navikli obavljati preglede.

 

Bolja iskorištenost

- Nisam uočio ni da je broj pacijenata koji duže čekaju na pregled velik. Vjerovatno se pacijenti pregledaju u roku od 30 dana, što može značiti da je organizacija u domovima zdravlja dobra - naveo je Vranić.

Dodao je i to da su kapaciteti u javnim zdravstvenim ustanovama bolje iskorišteni.

Određeni pregledi

Pravilnik se odnosi na različite preglede, među kojima su CT pregledi i magnetna rezonanca, i to pregled glave i kičme u neurohirurgiji, pregled glave i kičme u neurologiji, CT pregled glave i kičme u pedijatrijskoj populaciji, MR pregled glave i kičme u pedijatrijskoj populaciji, CT dijagnostika grudnog koša, MR dijagnostika grudnog koša, CT pregled abdomena i male karlice, MR pregled abdomena, MR pregled male karlice, MR pregled muskuloskeletnog sistema, višeslojna CT angiografija. Također, odnosi se i na dijagnostičke i terapijske procedure za bolesti srca, kao i onkološke i radioterapije te patohistološke nalaze.

Prilikom donošenja ovog pravilnika istaknuto je i to da, ako bude bilo primjedbi građana na druge liste gdje se čeka dugo, postoji šansa za njegovo proširenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.