PORTPAROL INO BIH

Emza Fazlić za "Avaz" o masovnoj grobnici kod Mostara: Ronilački tim SIPA-e će na proljeće ponovo pretraživati jezero

Masovna grobnica mogla bi kriti najmanje 80 žrtava

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta obustavljena je pretraga na lokalitetu rudarskog kopa Vihovići u Mostaru. Avaz

Piše: A. Č.

14.12.2022

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta obustavljena je pretraga na lokalitetu rudarskog kopa Vihovići u Mostaru, odnosno masovne grobnice koja bi mogla kriti najmanje 80 žrtava.

Kako je za portal „Avaza“ rekla portparolka Instituta za nestale osobe BiH (INO BiH) Emza Fazlić istraga i pretraživanje će se nastaviti na proljeće, odnosno kada vremenski uvjeti to budu dozvoljavali.

- Nakon predistražnih radnji koje su provedene na lokalitetu rudarskog kopa Vihovići u Mostaru u novembru ove godine, pojavile nove informacije koje indiciraju i potvrđuju njihove ranije dobivene podatke da se na tom lokalitetu nalaze posmrtni ostaci žrtava proteklog rata. Detaljnije, zbog istrage, ne mogu govoriti o tome – rekla je Fazlić.


Informacije su dali građani Mostara, a koje detaljno istražuju i provjeravaju istražitelji podružnog ureda Instituta u Mostaru.

- Alpinistički i ronilački tim Državne agencije za istrage i zaštitu radi projekat na osnovu kojeg će se ponovo pretraživati jezero uz pomoć ronilaca. Od njihovog projekta zavisi na koji način će se to zapravo raditi - navela je Fazlić.

Jezero će se podijeliti na segmente, te se pretraživati dio po dio. Ukoliko to ne bude dalo rezultati, moguće je isušivanje cijelog jezera.


Podsjećamo, na ovoj lokaciji sumnja se da se nalazi masovna grobnica koja bi mogla kriti najmanje 80 žrtava. Na području Mostara traga se za 202 osobe, od čega su 154 građani Mostara.

Do sada je iz više masovnih i pojedinačnih grobnica na području toga grada ekshumirano 456 osoba.

U mrtvačnici gradskog groblja "Sutina" u Mostaru su smješteni posmrtni ostaci 143 žrtve, dok se ukupno na području Hercegovine traga za oko 570 osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.