HAJDEMO U PLANINE

Bjelašnica, Jahorina i Vlašić očekuju dobru sezonu: Sve je spremno, samo još snijeg da padne

Skijaši će uvidjeti unapređenje na samim stazama, rekao je Smajkan

Jahorina: Zimska sezona otvorena 1. decembra. Facebook

Piše: A. Čengić

14.12.2022

„Hajdemo u planine jer tamo nema zime“, stihovi su grupe „Bijelo dugme“ koje ljubitelji zime i zimskih sportova pjevuše ovih dana. Međutim, nedostaje ono najbitnije – snijeg.

Bjelašnica, Igman, Jahorina i Vlašić samo su neke od planina koje nude bogat zimski aranžman. Iako prirodnog snijega još nema, na pojedinim planinama u pogonu je vještačko osnježavanje.


Proširene staze

Bjelašnica nudi značajne smještajne kapacitete, no nešto skromniji izbor staza, koje su ukupne dužine 14,3 kilometra. Aldin Smajkan, rukovodilac marketinga i prodaje u KJP ZOI ’84, istakao je da je uloženo 30 miliona KM, zaključno s prošlom godinom, i to samo u Bjelašnicu.

- Skijaši će uvidjeti unapređenje na samim stazama. Staze 5, 4 i neki dijelovi staze 3, koja je najpopularnija, proširene su i nivelirane. Čak i na olimpijskom spustu, na kojem se održava Evropa kup, dio prijevoja koji su bili zahtjevni ove godine je poravnan i napravljeno je skijalište dostupno svima - kazao je Smajkan.

Bjelašnica: Uključeno vještačko osnježavanje. Facebook

Zimska sezona na Jahorini zvanično je otvorena 1. decembra, a dočekuje je s 47 kilometara raznolikih staza, uključujući 8,5 kilometara osvijetljenih, vertikalnim transportom kojim se na sat može prevesti više od 28.000 skijaša te dodatnim smještajnim kapacitetima.

Zahvaljujući najmodernijem sistemu vještačkog osnježavanja staza "SnowFactory", novim snijegom u potpunosti je osnježen dječiji poligon. Ipak, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta druge ski-staze ostaju zatvorene do daljnjeg.


Obnovljena oprema

U Srednjobosanskom kantonu sve je spremno za zimsku turističku sezonu, koja zvanično počinje 16. decembra. Na Vlašiću će biti održana manifestacijom “Šankanje”, a smještajni kapaciteti su popunjeni.

- Oprema je obnovljena i izvršena je kontrola liftova. Proteklih godina na skijalištima se bilježe rekordne posjete. Što se tiče rezervacija uoči praznika, sve je popunjeno. Tek od 5. januara imamo slobodnih mjesta. Cijene jesu porasle, ali ne drastično. Vlašić je destinacija za svačiji džep - istakao je Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK.


Koje su cijene

Tokom nove sezone dnevne karte na Bjelašnici će koštati 28 KM (djeca 6-12 godina), 33 KM (teen 13-18), 42 KM (odrasli) te 35 KM (seniori 65+).

Dvodnevne karte za djecu od 6 do 12 godina koštat će 52 KM, za djecu od 13 do 18 godina 62 KM, a za odrasle 80 KM. Osobe starije od 65 godina dvodnevnu kartu će plaćati 65 KM.

Dnevne ski-karte na Jahorini za odrasle koštaju 61 KM za pred sezonu, 66 KM u srednjoj sezoni, dok će u piku sezone odrasli morati izdvojiti 72 KM za dnevnu kartu. Dvodnevne karte ove godine iznosit će 103 i 169 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.