REAKCIJE

Davor Gjenero za "Avaz": Ako ne ide na vrata, BiH treba u Evropsku uniju uvući kroz prozor

BiH mora biti reafirmirana kao dio evropskog i euroatlantskog konteksta, jer to njeno društvo i njeni građani zaslužuju, istakao je Gjenero

Gjenero: Političari u BiH ne znaju rješavati probleme. Boris Scitar / Pixsell

Piše: A. Bajramović

15.12.2022

Odluku o dodjeli statusa kandidata BIH za članstvo u EU za portal "Avaza" je komentirao i ugledni politolog i politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero.

On podsjeća na izjavu bivše ministrice vanjskih poslova Hrvatske Vesne Pusić da, "ako ne ide na vrata, BiH treba u Evropsku uniju uvući kroz prozor".


"Taylormade pristup"

- Jedino danas prema Ukrajini EU ima obavezu koja je usporediva sa obavezom koju nakon agresije ima prema BiH. Danas se, dodjeljivanjem kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, iako ova nije ispunila sve uvjete koji su bili određeni, Unija vratila na vrijednosti koje su obilježavale takozvani "Taylormade pristup" BiH, što ga je zagovarala Pusić, odnosno njemačko-britanskom prijedlogu iz 2014, koji je preuzeo neke od njenih ideja - kaže Gjenero.

Još tada je, dodaje, predlagačima postalo očito da je u Bosni i Hercegovini najveći defekt disfunkcionalnost političkih klasa, ali da BiH ima potencijale i u civilnom društvu, i u akademskoj zajednici, pa i u slobodnim medijima, i da te potencijale treba angažirati i nadoknaditi nedostatke političke arene.

- Ideja se, međutim, istopila i od njene realizacije nije bilo ništa. Sada se čini isto. BiH mora biti reafirmirana kao dio evropskog i euroatlantskog konteksta, jer to njeno društvo i njeni građani zaslužuju, a bez Bosne i Hercegovine u evropskom i euroatlantskom okviru ona rupa na evropskom sagu, o kojoj je ponosno govorio bivši predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić, postaje sve dubljom Putinovom brazdom koja bi mogla naštetiti Putinovom najvećem neprijatelju, Evropskoj uniji - ističe Gjenero.


Minimalni zajednički nazivnik i kompromisi

Podsjeća da su političari u BiH potkapacitirani, da ne znaju rješavati probleme, uspostavljati kompromise, što je temeljni posao političara.

- Ipak, početkom nekog oblika institucionalne povezanosti, oni koji imaju potencijale povući bosansko-hercegovačko društvo naprijed, a to su prije svega njeno građansko društvo i akademska zajednica, dobivaju okvir u kojem mogu odigrati tu ulogu. A dugoročno to znači, prenijeti evropske vrijednosti koje već obilježavaju građansko društvo, i u političku arenu, a političke klase natjerati na to da djeluju koncilijantno, da počnu tražiti minimalni zajednički nazivnik i kompromise - zaključuje Davor Gjenero, poznati politolog i politički analitičar iz Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.