PREDSJEDNIŠTVO BIH

Bećirović: Kandidatski status BiH je ohrabrenje za sve građane i narode naše domovine

Ovom odlukom se odnosi Bosne i Hercegovine i EU dodatno učvršćuju, istakao je Bećirović

Bećirović: Statusom kandidata napravljen je iskorak u procesu evropskih integracija. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

15.12.2022

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović pozdravio je odluku Evropskog vijeća, kojom se Bosni i Hercegovini dodjeljuje kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

- Odluka o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU je ohrabrenje za sve građane i narode naše domovine. Ovom odlukom se odnosi Bosne i Hercegovine i EU dodatno učvršćuju. Statusom kandidata napravljen je iskorak u procesu evropskih integracija, iako predstoji još dosta posla do samog otvaranja pregovora o članstvu naše države u EU. Pruženu ruku iz Brisela organi vlasti u Bosni i Hercegovini trebaju iskoristiti, kako bi zemlja brzim koracima napredovala prema punopravnom članstvu u EU.



Status kandidata treba, između ostalog, iskoristiti kao podstrek za usvajanje evropskih standarda i kriterija. Sada je dodatna odgovornost na vlastima da novom i ubrzanom dinamikom naprave ozbiljne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Dalji napredak Bosne i Hercegovine ovisit će o brzini i rezultatima rada vlasti na državnom i nižim nivoima, te zato treba iskoristiti ovu pozitivnu poruku i pokazati konkretnu političku spremnost za usvajanje konkretnih zakonskih rješenja.


Bosna i Hercegovina će morati prilagoditi zakonodavstvo, ekonomiju i općenito društvo sa pravnom stečevinom (acquis communautaire) EU, kako bi u konačnici postala punopravna članica EU. Odluka Evropskog vijeća o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini nesumnjivo je dodatni podsticaj da intenziviramo naš evropski put. To je šansa koju ne smijemo propustiti - stoji u izjavi člana Predsjedništva BiH Bećirovića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.