REAKCIJE

Akademik Slavo Kukić za "Avaz": Status kandidata ne znači ništa ako BiH ne prigrli evropske vrijednosti kao svoje vlastite

Ja ne tvrdim da BiH sa EU u doglednoj budućnosti neće otpočeti pregovore o članstvu, tvrdim samo da se to, ako se ipak dogodi, neće dogoditi zato što je BiH izvršila zadatak koji je pred nju stavljen s 14 prioriteta, rekao je

Slavo Kukić: Ima dosta upitnika. Dejan Rakita/PIXSELL

Piše: A. Bajramović

16.12.2022

Sudeći prema prvim reakcijama 15. decembar, kao dan kada je Evropsko vijeće usvojilo odluku o dodjeli statusa kandidata BiH za članstvo u EU predstavlja historijski datum, ali akademik Slavo Kukić se pribojava da se radi o još jednoj upitnoj glorifikaciji, koju ciljano proizvodi vladajuća etnooligarhihja kako bi u javnom prostoru stvarala privid o tome da je za to zaslužna ona sama.

- Istina je da dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU za svaku zemlju znači korak prema zajednici koja, između ostalog, znači i normalniji, čovjeka dostojniji život za njezine građane. U slučaju BiH, međutim, uz tu činjenicu ide podosta upitnika koji vrlo brzo mogu značiti dosta razočaravajući udarac za njezine ljude – kazao nam je Kukić.

"Do otvaranja pregovara može proći čitava vječnost"

Pojašnjava da dodjeljivanje statusa kandidata ne mora značiti baš ništa, jer do otvaranja pregovora o članstvu može proći čitava vječnost, a od otvaranja pregovora do članstva još jedna.

- Podsjetio bih da je status kandidata Turska dobila 1999. godine, prije pune 23 godine, da je pregovore o članstvu otvorila 2005. godine i da do danas, ne da nije postala članica EU nego je zatvorila tek jedno pregovaračko poglavlje. Hoću reći, status kandidata ne znači ništa ako zemlja ne pokazuje riješenost da prigrli vrijednosti EU kao svoje vlastite. A u slučaju BiH se, neka mi bude dopušteno, radi baš o tome. Uostalom, Bosni i Hercegovini je 2019. godine zadano 14 prioriteta koje mora ispuniti da bi joj se dodijelio status kandidata. A ona, ne da nije izvršila svih četrnaest prioriteta nego do danas u potpunosti doslovce ni jedan – ističe Kukić za "Avaz".

14 prioriteta

Dodaje da ni nakon statusa kandidata, kojeg nije zaslužila, BiH neće ostvariti napredak sve dok ima dominantnu postojeću etnonacionalističku političku paradigmu, kojoj ne odgovara bilo kakvo približavanje evropskom sistemu vrijednosti.

- Ja ne tvrdim da BiH sa EU u doglednoj budućnosti neće otpočeti pregovore o članstvu. Tvrdim samo da se to, ako se ipak dogodi, neće dogoditi zato što je BiH izvršila zadatak koji je pred nju stavljen s 14 prioriteta, nego iz sasvim drugih razloga, onih istih zbog kojih je našoj zemlji EU zažmirila i ovaj put. U pitanju je činjenica da Rusija sve agresivnije nastupa u ovom dijelu svijeta i da, ako je se u tome ne spriječi, već sutra taj prostor može staviti pod vlastitu kontrolu. A EU i NATO alijansa to ne žele dopustiti ni pod koju cijenu. I stoga su, i ne samo u slučaju BiH nego i drugih zemalja zapadnog Balkana, spremne odustati od uobičajenih uvjeta baš kao što su to činile u slučaju Rumunije i Bugarske i u njima razvijati sistem evropskih vrijednosti nakon njihova prijema u društvo evropskih naroda – ističe akademik Slavo Kukić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.