NASELJE PREKAJA

Osnovnu školu nadomak Drvara pohađaju samo dvije učenice

One zajedno sa roditeljima i žive školskom objektu, navela je Kunić

Osnovna škola u naselju Prekaja. SRNA

A. O. / Srna

16.12.2022

Samo dva učenika pohađaju osnovnu područnu školu u naselju Prekaja nadomak Drvara, a prije rata pohađalo ju je 400 đaka

Direktor ove obrazovne ustanove Dubravka Kunić rekla je da je riječ o dvije sestre koje pohađaju četvrti i peti razred u područnom odjeljenju.

- One zajedno sa roditeljima i žive školskom objektu. Sljedeće godine u prvi razred krenut će i njihov brat - navela je Kunić i dodala da se nastava u Prekaji realizuje do petog razreda.


Zgrada prokišnjava

Ona je podsjetila da je osnovna škola u Prekaji prije rata brojala oko 400 učenika.

- Tu se odvijala kabinetska nastava, sala za fizičko je bila opremljena, kao i kabineti, zgrada je bila funkcionalna, dok danas propada i prokišnjava - navela je Kunićeva.

Ona je ukazala na brojne potrebe Osnovne škole u Drvaru, od kojih je rješavanje problema krova, podova i mokrih čvorova, te nabavka kompjuterske opreme, video-nadzora. Kunić je navela da trenutno Osnovnu školu u Drvaru pohađaju ukupno 303 učenika.


Povratničko stanovništvo

Selo Prekaja kod Drvara prije rata imalo je matični ured, poštu, školu, nekoliko prodavnica i gostionicu, danas u ovom selu mahom živi starije povratničko stanovništvo.

Prekaja je mjesna zajednica koja zauzima gotovo polovinu površine područja opštine Drvar, od koje je udaljeno oko 15 kilometara. 

Nalazi se na regionalnom putu koji povezuje općine Drvar i Glamoč.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.